Esa Pulliainen

Lapsuus- ja nuoruusvuodet    Tuomari Nurmio ja Köyhien Ystävät
Rauli "Badding" Somerjoki     Agents & Jorma Kääriäinen
Agents & Vesa Haaja Muu toiminta

Topi Sorsakoski & Agents

Ohjelmanjulistus
Agents
-yhtyeessä pitkään kakkossolistina ja Baddingin sijaisena laulanut Topi Sorsakoski teki vuonna 1984 artistisopimuksen levy-yhtiö EMI Finlandin kanssa. Otto Donnerin johtaman studio-orkesterin säestyksellä keväällä 1985 levytetty Sorsakosken ensimmäinen sooloalbumi, ”Hurmio, myi niin sanottujen asiantuntijoiden etukäteisarvioinneista huolimatta timanttia. Tuohon aikaan se tarkoitti vähintään 50 000 levyn myyntiä. Samana vuonna Agents ja Topi Sorsakoski julkaisi debyyttilevynsä. EMI:n tuottamaa ”Maxi”-EP:tä pidetään taiteilijaryhmän ohjelmanjulistuksena.

Ensimmäinen Topi Sorsakoski & Agents Maxi-EP julkaistiin v. 1985.
Ensimmäinen Topi Sorsakoski &
Agents Maxi-EP julkaistiin v. 1985.

Pekasta Topiksi
1980-luvun alussa Topin viettäessä joutoaikaansa Vanhan kuppilassa, hänen pöytäseurueeseen kuului monesti kitaristi Esa Pulliainen, jonka Sorsakoski oli oppinut tuntemaan The Boys-vuosinaan. Topi oli soittanut The Boys-yhtyeessä vuodesta 1975 lähtien. Pekka Tammilehdon taiteilijanimi Topi Sorsakoski syntyi Boysin keikkabussihuumorina. Pitkillä esiintymismatkoilla miehillä oli tapana pitää hauskaa kertomalla toisilleen vitsejä, mukavia sattumuksia ja juttuja. Pekka Tammilehto otti tavakseen kertoa tarinoita kuvitteellisesta 1950-luvulla vaikuttaneesta hanuristi Topi Sorsakoskesta, joka joi järjestysmiesten viinat ja vietteli heidän vaimonsa. Aikansa tarinoita kuunneltuaan alkoivat yhtyeen jäsenet kutsua Pekkaa Topiksi, ja Jussi Raittinen ryhtyi esittelemään yleisölle yhtyeen kitaristin Topi Sorsakoskena. Koko kansan tuntema Topi Sorsakoski Pekka Tammilehdosta tuli vasta kymmenisen vuotta myöhemmin.

The Boys- kokoonpano maaliskuussa 1977. Vas. Pekka Tammilehto kitara ja laulu, Aimo Hakala kosketinsoitin, Antti Tammilehto ja Jussi Raittinen basso, kitara ja laulu.
The Boys-kokoonpano maaliskuussa 1977. Vas. Pekka 
Tammilehto kitara ja laulu, Aimo Hakala kosketinsoitin,
Antti Tammilehto ja Jussi Raittinen basso, kitara ja laulu.

Yhteistyö alkaa
Esa Pulliainen ja Topi Sorsakoski olivat samalle keikalle osuessaan joskus jammailleet kahdestaan. Vähitellen Sorsakosken ja Pulliaisen musiikillinen yhteistyö tiivistyi, kun he ryhtyivät soittamaan ja äänittämään mieleisiään kappaleita Agents-päämajassa, Kaiku-studiossa 
Askistossa. Kaiku-studiossa oli hieno fiilis, siellä soi aina ja lujaa. Ihmiset kokoontuivat tienpenkoille kuuntelemaan, kun Agents harjoitteli Baddingin ja Topin kanssa.

Agents-päämaja, Kaiku-studio Askistossa, Vantaalla.
Agents-päämaja, Kaiku-studio Askistossa, Vantaalla.

Ulkomaille
Ensimmäisen yhteisen ulkomaille suuntautuneen kiertueensa Esa Pulliainen ja Topi Sorsakoski tekivät 1980-luvun alussa, kun he lähtivät Neuvostoliittoon kulttuurivaihtomatkalle turkulaisen laulajatar Marketta Saarisen säestäjiksi. Molemmilla oli mukanaan akustinen kitara. Taiteilijaryhmä esiintyi Moskovassa, Uljanovskissa ja Volgogradissa. Tuossa vaiheessa miehet olivat toisilleen jo niin tutut, että he saivat aikaan ensimmäisen riitansa. Yhteisiä musiikillisia tulevaisuudensuunnitelmia episodi ei kuitenkaan kariuttanut.

Topin pätevöityminen solistiksi
Kesällä 1981 Esa Pulliainen ja Topi Sorsakoski lähtivät Tuomari Nurmion uuden kokoonpanon, Viides Kolonna, mukana ”roudaajina ja joo-joo-miehinä” keikalle Turkuun. Kaverusten tarkoituksena oli humaltua ja pitää hauskaa. Ensin mainittu toteutui. Tilaisuuden jälkeen Kolonna pysähtyi lähimmälle nakkikioskille. Jonkin aika jonossa heiluttuaan ja humalaisia hävyttömyyksiä harrastettuaan Sorsakoski sai silmänsä mustaksi, mutta onnistui omin avuin raahautumaan takaisin keikka-autoon ja alkoi laulaa isältä opittua tangoa bussin mikrofoniin. Esityksen päätyttyä Esa pestasi Topin Agents-laulusolistiksi.

Topi Sorsakoski & Agents
Topi Sorsakoski & Agents

Niin alkoi Sorsakosken ura laulajana, ja kymmenen vuotta myöhemmin ei enää kovinkaan moni kuulija tuntenut hänen ansiokasta kitaristitaustaansa. Pian Turku-retken jälkeen Esa Pulliaisen luotsaama Agents-yhtye ja Topi Sorsakoski teki Johanna-levymerkille singlen ”Tyttö metsässä” / ”Itämaista rakkautta”, mutta se julkaistiin vasta vuonna 1984. 

"Tyttö metsässä" / "Itämaista Rakkautta" -single
"Tyttö metsässä" / "Itämaista Rakkautta" -single
"Tyttö metsässä" / "Itämaista Rakkautta" -single
"Tyttö metsässä" / "Itämaista Rakkautta" -single

EP:t
Ensimmäinen laajan huomion saanut Agents ja Topi Sorsakoski -julkaisu, ”Maxi-singleksikutsuttu EP-levy, ilmestyi marraskuussa 1985. Toinen EP-levy ilmestyi v.1986. 

Toinen Topi Sorsakoski & Agents Maxi-EP julkaistiin v. 1986.
Toinen Topi Sorsakoski & Agents
Maxi-EP julkaistiin v. 1986.

Läpimurto
Samoihin aikoihin Agents siirtyi levy-yhtiö EMI:n palvelukseen. EP myi hyvin, mutta yhtyeen varsinainen läpimurto tapahtui huhtikuussa 1986, jolloin ”In Beat -albumi julkaistiin. Levy sai loistavat arvostelut ja sitä myytiin ensimmäisen viikon aikana yli 10 000 kappaletta.

Fuusiomusiikki
Jussi ja The Boys oli ensimmäisiä yhtyeitä Suomessa, joka teki kokeiluja eri musiikkityylien yhdistämisessä, mutta ensimmäinen niin sanotun suuren yleisön tavoittanut kitarapohjainen laulettu menestyskappale lienee vuonna 1964 julkaistu lahtelaisen Ronnie & The Loafers-yhtyeen esittämä ”Se jokin sinulla on”. Agents oli tehnyt fuusiomusiikkia jo Baddingin kanssa ja jatkoi tyylin kehittämistä Topi Sorsakosken tultua yhtyeen laulusolistiksi. Jussi Raittinen kutsuu Agents ja Topi Sorsakoski-yhtyeen esittämää musiikkia suureksi synteesiksi, joka oikeastaan alkoi jo silloin, kun rautalanka saapui Suomeen ja vanhoja kappaleita alettiin soittamaan twistsovituksina. Rautalanka ja suomalainen perinne eivät siis koskaan ole olleet kovin kaukana toisistaan. Kun rokki ja tango yhdistettiin se alkoi tuoda nuorempaakin väkeä lavoille. Yleisö oppi myös katselemaan ja kuuntelemaan esiintyvää yhtyettä, kun aikaisemmin oli keskitytty vain tanssimiseen. Agentsin menestyksen myötä Suomeen perustettiin useita rautalankayhtyeitä. Tanssilavat heräsivät uudestaan eloon. Agents ja Topi Sorsakosken saavuttama suosio tanssilavoilla 1980-luvun jälkipuoliskolla on johtanut puheisiin, joiden mukaan he suorastaan pelastivat suomalaisen tanssilavakulttuurin. Väitteen takana on myös useita tanssijärjestäjiä.

Danny Show
Esa on aina tykännyt Dannyn musiikista, koska Dannylla on ollut hyviä biisejä. Ja 1980-luvun alussa Agents ja Topi Sorsakoski vähän matkikin Danny Show´ta: mukana oli go-go-tyttöjä, Mari Hatakka, Tiina (Pinkki) Isohanni, esiintymislava oli vedetty kokonaan mustaksi, oli mahtavat värivalot, taustalla Suomen lippu, ja niin edelleen. Järkkärit sanoivatkin monesti, että Agents-keikat olivat melkein kuin Danny Show, mutta puolet pienempiä. Niin kuin olikin, myös yleisömäärän suhteen.

Agents-tanssitytöt: Tiina "Pinkki" Isohanni (vas) ja Mari Hatakka  Topin seurassa.
Agents-tanssitytöt: Tiina "Pinkki"
Isohanni (vas) ja Mari Hatakka 
Topin seurassa.

Raulin kuolema
Vuonna 1987 tammikuussa Agents ja Topi Sorsakoski viimeistelivät toista yhteistä albumiaan ”Besame Mucho, kun tieto Rauli Somerjoen kuolemasta saapui studioon. Kesken parhaimman beatiskelmänosteen Badding oli kuollut alkoholimyrkytykseen. ”Besame Mucho” -LP:lle Agents levytti etukäteissuunnitelmista poiketen Raulin muistoksi hänen ”Valot”-biisinsä instrumentaaliversiona.

Topin soolokeikat
Agents ja Topi Sorsakoski oli jo tuolloin vuonna 1987 noussut niin suureen suosioon, että heidän piti siirtyä soittamaan isoihin saleihin, jotta kaikki halukkaat olisivat mahtuneet sisälle. Samoihin aikoihin Agents supisti esiintymistilaisuuksiensa määrän noin sataan per vuosi. Koska Topi oli Esan löytö ja koska Agents-soundi oli jo vuosia perustunut Esan kirjoittamiin sovituksiin ja hänen loistokkaaseen kitarointiinsa, oli Agents ja Topi Sorsakoski -kokoonpanoa perustettaessa sovittu, että Sorsakoski saa saman osuuden esiintymispalkkioista kuin muutkin yhtyeen muusikot. Agentsin kanssa saamillaan palkkioilla Sorsakoski ei mielestään riittävästi kyennyt kohentamaan repsottavaa talouttaan, ja kun yhtye ei suostunut lisäämään esiintymisiään, niin Agentsin pitäessä taukoa, hän alkoi tehdä soolokeikkoja satunnaisten taustayhtyeiden säestämänä.

Topi Sorsakoski & Agents, Alavus, kesä 1987
Topi Sorsakoski & Agents, Alavus, kesä 1987

Yhteistyö rakoilee
Syksyllä 1988 ilmestyi kolmas Agents ja Topi Sorsakoski -LP nimeltään ”POP, joka myi timanttia jo ennen levyn virallista julkistamistilaisuutta. Tähän oli Suomessa aiemmin yltänyt vain Dingo. Helsingin Sanomien Markku Fagerlundille antamassaan haastattelussa Topi Sorsakoski suomi itseään sekä hänen ja Agentsin mieletöntä keikkatahtia. Sorsakoski pohdiskeli myös itsensä loppuun polttamisen riskejä:
”Ei saatana, ei enää tappotahtia, se on nähty mihin se johtaa. Viime kevät ja kesä olivat mielettömiä. Keikkapaikoilla meni rikki 20-30 vuotta vanhat yleisöennätykset, kaikki repi joka suuntaan. Mä luulin, että kestäisin sen hullunmyllyn, olinhan mä seurannut saman jutun sivusta silloin, kun soitin sen aikaisten tähtien taustalla. Mutta niin siinä vain kävi, vaikka vanha soittorosvo olenkin, että menin itse samaan halpaan, tuli identiteettikriisi; en enää kokenut olevani muusikko vaan ”solisti”. Julkinen pelle, perkele!”
Totaaliselta burnoutilta välttyäkseen Agents-miehistö oli päättänyt, että seuraavana vuonna 1989 yhtye ei tee uutta albumia. Sen sijaan Agentsin levy-yhtiö EMI julkaisi Agents-kokoelma
-LP:n ”Greatest Hits”. Alkoi käydä myös niin, että Sorsakoski saapui vasta viime hetkillä omilla kyydeillään Agents-keikoille, koska hän oli alkuillasta esiintynyt jossain muualla soolokeikoillaan. Hän oli saattanut jättäytyä johonkin krouviin selkään taputeltavaksi tai ei muuten vaan enää tuntenut kuuluvansa joukkoon, kunhan piipahti laulamassa vanhaa Agents-ohjelmistoaan ja kävi kuittaamassa esiintymispalkkionsa.

Agents hajoaa
Vuonna 1990 julkaistu viimeinen Agents ja Topi Sorsakoski-albumi ”Half & Half” heijastelee yhtyeen synkähköjä tunnelmia ja välittää viestiä tulevasta. Sorsakoski ei ollut kovinkaan kiinnostunut levyn tekemisestä, ja hän suhtautui siihen nihkeästi jo studioaikoja sovittaessa. Tästä johtuen albumi nimensä mukaisesti sisältää laulettuja kappaleita puolet ja puolet Agents-instrumentaaleja.
  Kesäkuun alussa 1992 Topi Sorsakoski ei saapunut Agents-yhtyeen perinteiselle Kyröskosken keikalle, ja Agents joutui esiintymään ilman laulusolistia. Seuraavana viikonloppuna Topille kerrottiin, että yhtyeen sisällä koetaan tämän kokoonpanon ajan olevan ohi. Topi oli samaa mieltä. Yhtye päätti pitää hajoamisensa toistaiseksi salassa ja tehdä sovitut keikat elokuun alkuun saakka. Topin lähtö Agentsista ei ollut läheskään niin dramaattinen miltä media kenties halusi sen näyttävän. Yhteiset soittotunnit vain olivat täynnä, ja Agents ja Topi Sorsakoski oli tullut jo niin isoksi kuin Suomessa siihen aikaan saattoi tulla. Oli aika ottaa vastaan uudet haasteet. Agentsin ja Topi Sorsakosken yhteistyö päättyi loppukesällä 1992, ja sitä voi kuvaannollisesti sanoa harkituksi murhaksi tai paremminkin harkituksi itsemurhaksi. Lopettamispäätöksen takana oli monia asioita, joista vähäisimpänä ei ollut motivaation puute. Kaikki mitä bändi oli uskaltanut toivoa ja mistä he olivat uneksineet oli saavutettu moneen kertaan, eikä edessä ollut selkeää tietä, jota oltaisi lähdetty kulkemaan. Esa tunsi suurta halua ripustaa kanteleen pajuun ja alkaa katsella jotain muuta puuhaa ihan uudelta pohjalta. Ei Esa kuitenkaan kauaa puhallellut, pari viikkoa, ja sitten hän alkoi taas juonia uusia juttuja.

Kuvia

Agents & Jorma Kääriäinen

Sivun alkuun