Esa Pulliainen

Lapsuus- ja nuoruusvuodet    Tuomari Nurmio ja Köyhien Ystävät
    Topi Sorsakoski & Agents   Agents & Jorma Kääriäinen
Agents & Vesa Haaja Muu toiminta

Rauli "Badding" Somerjoki

Agents syntyy
Kun Esa Pulliaisella ja Hannu "Hande" Nurmiolla meni sukset hieman ristiin Tuomari Nurmio ja Köyhien ystävät -bändin musiikillisesta tulevaisuudesta, Esa päätti perustaa parin viikon akkujen latauksen jälkeen oman yhtyeen. Köyhien Ystävistä Esa otti mukaan komppiryhmän, Juha Takasen rumpuihin ja basisti Hans Etholénin, josta tehtiin bändiin komppikitaristi. Kaitsu-broidi tuli bassoon, koskettimiin Jukka Ollila ja lauluun Pekka Rytkönen alias Beat-Pete. Näin syntyi Agents.

Levynteko
Levyntekopuuhiin ryhdyttiin välittömästi. Ensimmäiseksi tehtiin nopeasti klassinen rautalankasingle
"Jätkän twist" / "Kitara twist", joka julkaistiin joulukuun puolivälissä 1979. Seuraavan vuoden alkupuolella yhtyeeltä ilmestyi toinen single ”Snake Shake” / ”Sydänsuruja” ja myöhemmin "Agents Arabiassa" / "Se jokin sinulla on" -single. Pian tämän jälkeen esikoisalbumi ”The Agents”. Yhtye teki myös singlen "Tiikerihai" / "Kuningaskobra" solistinaan Eki-setä (Erkki Rapo). Singlen julkaisi Uusi Laulu Aloha 1 vuonna 1980. Muut Agents-levyt julkaisi Atte Blomin vuonna 1979 perustama levykustannusyhtiö Johanna. Agents-levyt myivät huonosti.

AGENTS ON SYNTYNYT!
Agents: Hans, Esa, Kai, Juha, Jukka ja
BEAT PETE:"SE JOKIN SINULLA ON"
Beat-Pete

Rauli Somerjoki
Ensimmäisestä Agents-singlestä oli kulunut jo pari vuotta, kun Atte Blom yhytti Agentsit Rauli ”Badding” Somerjoen kanssa. Badding oli tekemässä comebackia. Rauli oli kerännyt itselleen ohjelmistoa, tehnyt uusia lauluja ja oli ilman bändiä. Atte tajusi, että laitetaanpa Agents ja Badding yhteistyöhön. Kokeilu osoittautui toimivaksi. Aika luontevaa ja sutjakkaa meininkiä se oli heti alusta alkaen.

Singlet ja LP
Syksyllä 1981 Rauli Somerjoki ja Agents julkaisi ensimmäisen yhteisen levynsä, singlen ”Kuihtuu kesäinen maa” / ”Ensimmäisenä iltana. Vuoden 1982 alussa heiltä ilmestyi toinen single ”Paras haihtua vaan” / ”Ikkunaprinsessa.

"Kuihtuu kesäinen maa" / "Ensimmäisenä iltana" -single
"Kuihtuu kesäinen maa" / "Ensimmäisenä iltana" -single
"Paras haihtua vaan" / "Ikkunaprinsessa" -single
"Paras haihtua vaan" / "Ikkunaprinsessa" -single

Vaikka levy-yhtiö oli piilottanut ”Ikkunaprinsessan” levyn B-puolelle, siitä tuli melkoinen hitti, ainakin radio soitti sitä runsaasti. Saman vuoden lopulla ilmestyi ”Ikkunaprinsessa” -LP, jota pidetään tärkeänä virstanpylväänä ja suunnannäyttäjänä kansainvälisen rockin ja suomalaisen iskelmämusiikin yhteensulautumisprosessissa. Badding oli taas pinnalla ja hän pyysi Agentsit keikkabändikseen. Tiivis kiertueputki käynnistyi.

Paluu listoille ja keikkaestradeille
Yhteistyörupeama Agentsin ja Baddingin kanssa oli ajallisesti pitkä, lähes viisi vuotta, mutta se ei tuottanut kuin seitsemän singleä, kolme LP:tä ja kolmisenkymmentä keikkaa. Agentsien ja Baddingin yhtyeenosuminen oli molempien kannalta onnekas. Raulin kohdalla toteutui pitkään kaivattu Baddingin paluu levymyyntilistoille ja keikkaestradeille. Agentseille symbioosi oli erityisen merkityksellinen siinä mielessä, että Agents lakkasi olemasta instrumentaalista rautalankamusiikkia esittävä yhtye.

Rauli "Badding" Somerjoki ja Agents
Rauli "Badding" Somerjoki ja Agents. Kuva Kuopion
musiikkitalolta  vuodelta 1982. Rummuissa Juha Takasta tuurasi
Petri Rantala.

Kakkossolisti
Puolet Baddingin Agentsien kanssa tekemistä keikoista onnistui hyvin, toisen puoliskon Somerjoki joi pilalle. Joskus keikka oli jopa peruttava ja tanssijärjestäjien riskit alkoivat kasvaa kohtuuttomiksi. Agents yritti ratkaista ongelman ottamalla keikoille mukaan kakkossolistin. Näin varmistettiin, että sovittua esiintymistä ei Baddingin oikuttelun tai juopottelun takia tarvinnut perua. Tilaisuuden järjestäjällä oli valittavanaan Somerjoki -vaihtoehto, takuumies Pekka Tammilehto -vaihtoehto tai molemmat. Myöhemmin Pekka Tammilehto opittiin tuntemaan taiteilijanimellä Topi Sorsakoski.

Yhteistyön hiipuminen
Agents
in ja Baddingin keikkayhteistyö hiipui talvella 1983 tehdyn ”Tähdet, Tähdet-LP:n julkistamiskiertueen jälkeen. Levytysyhteistyö jatkui vuoteen 1985, jolloin julkaistiin ”Laivat” -albumi, joka julkaistiin salanimellä Rauli Badding Somerjoki & Young Beats. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että Agentsien levy-yhtiö EMI Finland ei mustasukkaisuudessaan enää antanut Agentsien esiintyä toisen levy-yhtiön levyllä Agents-nimellä. Agents oli nimittäin nousemassa kovaan suosioon uuden solistin, aiemmin kakkossolistina toimineen, Topi Sorsakosken kanssa.

"Laivat" / "Ilta-aurinko" -single
"Laivat" / "Ilta-aurinko" -single
"Laivat" / "Ilta-aurinko" -single
"Laivat" / "Ilta-aurinko" -single

Vuonna 1985 Topi Sorsakoski ja Agents oli niin tiiviisti tien päällä, etteivät he enää olisi ehtineet säestää Baddingia. Raulin ja Agentsin ero johtui siis pitkälti käytännön syistä, joskin myös muutamat ulkomusiikilliset tekijät olivat osaltaan jouduttamassa lopullista teiden erkanemista.

Kuvia

Topi Sorsakoski & Agents

Sivun alkuun