Agents-kirjallisuutta

AGENTS FOREVER

Santtu Luoto


Agents on yhtye, joka on onnistunut rakentamaan sillan rockin ja iskelmän välisen kuilun yli. Yhdeksi Suomen suosituimmista yhtyeistä noussut Agents on vuosia kestäneen uransa aikana liikkunut rautalangasta rockiin, rockista iskelmään ja iskelmästä takaisin rautalankaan - soiden silti aina suomalaisittain.

Agents Forever on kirja, joka kertoo tarinan yhtyeen matkasta suomalaisuuden sisimpään 1970-luvun lopusta tähän päivään. Teoksessa puhuvat muusikot ja matkan varrella kohdatut ihmiset.

Agentsin tarinasta kasvaa myös kuvaus suomalaisen kevyen musiikin kulttuurimuutoksista runsaan neljännesvuosisadan aikana, ja tarinan myötä hahmottuvat myös legendaariset muusikkoelämäkerrat niin Jorma Kääriäisestä kuin Esa Pulliaisestakin.

"Kun menin Agentseihin, Esa Pulliainen ilmoitti, että kaikilla meidän bändissä on sitten buutsit. Kaupassa hän ei edes kysynyt minulta, mitkä otetaan ja valitsi kaksi numeroa liian pienet. Kun yritin valittaa asiasta, Esa sanoi vain, että turpa kiinni ja silkkisukka jalkaan. Nahkakenkä venyy kyllä."
- Jorma Kääriäinen

Santtu Luoto (s. 1964) on tuottaja, jonka aiempia teoksia ovat muiden muassa Jee Jee Jee - suomalaisen rockin historia (1998) ja Tiimalasin santaa - Eppu Normaalin tarina (2000).


EAN 978-951-20-6351-2
Lk. 99.1
Koko 135 x 212 mm
239 sivua
Kannen suunnittelu Heikki Kalliomaa
Ajatus Kirjat, toukokuu 2003

ISBN 951-20-6351-4

 

Saanko luvan? Iskelmä-Suomen ilmiöitä
1900-luvulta

Leena Rossin toimittama 240-sivuinen teos koostuu artikkeleista ja muista teksteistä, joiden aiheiden yhteinen nimittäjä on ISKELMÄ. Teos on kirjoitettu niin, että se kiinnostaa sekä tanssikansaa että populaarikulttuurin tutkijoita.

Saanko luvan osoittaa iskelmäkulttuuriin liittyvän historiallisen tutkimuksen moni-ilmeisyyttä ja kiehtovia mahdollisuuksia. Tekstistä näkee, että tutkijat ovat aiheistaan innostuneita ja heillä on ollut ilmeisen hauskaa tätä teosta tehdessään. Ja hauskaa tulee olemaan myös lukijoilla!

Kulttuurihistorian professorin Kari Immosen nostalgiset alkusanat "Polkkaa Sompasella" johdattaa iskelmän maailmaan. Muiden artikkelien aiheiksi on valittu Agents (yli 20 sivua!), amatööriyhtyeet, iskelmän kansallisuus, käännösiskelmät, Laila Kinnunen, lavatanssit, Sointu ja Sonora sekä tunteikas suomalainen mies.

Artikkeleiden lomaan sijoitetuista laatikkoteksteistä lukija saa tiivistä tietoa niin iskelmän käsitteestä, huumorihumpasta, Kankkulan kaivon musiikista, Lauantain toivotuista levyistä kuin hymyilevästä mestarista Olavi Virrastakin. Teosta elävöittävät myös tanssikansan ja amatöörimuusikoiden muistoista kootut välähdykset menneiden vuosikymmenien tanssipaikkakulttuurista aina 1920-luvulta lähtien.

Kovakantinen kirja sisältää lukuisia ennen julkaisemattomia valokuvia. Tukijan kannalta teoksen käyttökelpoisuutta lisää laaja nimihakemisto.

Teoksen kirjoittajat ovat prof. Kari Immonen, FM Kimi Kärki, fil. yo. Taina Laiho, FM Jaakko Lind, FT Janne Mäkelä, FM Seija A. Niemi, fil. yo. Johanna Nurmela, FT Paavo Oinonen, fil. lis. Sakari Pesola, fil. lis. Leena Rossi; prof. Hannu Salmi, FM Elias Salminen. Kirjoittajissa on niin hanurin, kitara, klarinetin, pianon, rumpujen, saksofonin – kuin puhelimenkin soittajia.

Kirjaa myydään kulttuurihistorian oppiaineen toimistossa (Sirpa Kelosto, 02-333 5219) ja Turun yliopiston kirjakaupassa (Kerttulinkatu 1) sekä muissa hyvin varustetuissa kirjakaupoissa.

Lisätietoja: Leena Rossi, Turun yliopisto, Kulttuurihistoria.
Puh. 02 – 333 5057

Ulkoasu ja kansi: Henri Terho
Koko 205 x 225 mm
240 sivua
Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu
maaliskuu 2005

ISBN 951-29-2872-8

 

TOPI SORSAKOSKI - kulkukoira

Reijo Ikävalko

27.10.2002 tasan 50 vuotta täyttänyt Pekka Tammilehto alias Topi Sorsakoski on yksi kevyen musiikkimme merkillisimmistä hahmoista. Mies ja ääni eivät ole ollenkaan toistensa näköiset, mutta se ei estänyt hillittömän Topi Sorsakoski & Agents -ilmiön syntyä 1980-luvun puolivälissä.

Topin nuoruudessa 1960-luvun puolivälissä kevyen musiikin kuuntelijat jakaantuivat kahteen jyrkästi toisistaan poikkeavaan leiriin: angloamerikkalaisen popmusiikin pitkätukkaisiin faneihin, lähinnä opiskelevaan nuorisoon, ja tiukasti kotimaista tangoa suosiviin rasvaletteihin, jotka kuuluivat työväestöön. Pekka Tammilehto itse oli tangolaulaja Yrjö "Ylli" Tammilehdon poika, mutta hän kuunteli korva radiossa myös Beatlesia. Näistä aineksista syntyi aikoinaan Topi Sorsakoski - ja puolittain vahingossa. Topi Sorsakosken & Agentsien esittämä musiikki oli erikoinen sekoitus vanhaa ja uutta: mukana olivat sekä tangon kaiho että 1960-luvun rautalankakitaroiden sulokas sointi. Kun solistiksi vielä tallusteli partainen ja pitkätukkainen, rennosti pukeutunut sfinksinkasvoinen mies, joka ei juuri settinsä aikana liikahtanut, ilmiö oli valmis.

Pekka Tammilehto on ollut aikamoinen tiennäyttäjä ja yhdistäjä maamma kevyessä musiikissa. Siinä sivussa hän on elänyt hyvin värikkään elämän, josta tämä kirja kertoo kiertelemättä, suorasukaisesti ja rehellisesti. Pekka Tammilehto ei itsekään aina osaa sanoa, koska Pekka loppuu ja Topi alkaa, mutta yhtä kaikki, hauskaa on ollut. Ja musiikki on soinut kaiken aikaa

Lk 99.1
Koko 145 x 215 mm
297 sivua
Kannen suunnittelu Jani Blommendahl
Gummerus Kirjapaino Oy
Jyväskylä 2002

ISBN 951-20-6119-8

Sivun alkuun