Jorma Kääriäinen

Jorma Kääriäinen syntyi Kajaanissa 29.4.1961. Ensimmäinen muistikuva kiinnostuksesta musiikkiin on, kun hän pienenä poikana nojasi vasten putkiradiota ja kuunteli The Beatles -yhtyeen "Michelle" -kappaletta, jota hän jopa oppi laulamaan vähän.
Kajaanista nuoren miehen tie johti Lahteen. Ensimmäinen idoli 1960-luvun loppupuolelta oli Danny. Näihin aikoihin faija ja sedät perustivat tanssiorkesterin "Ossi Kalevi". Jorma oli aina kun vain mahdollista mukana harjoituksissa. Kun muut olivat tauolla pääsi Jorma mikrofonin kanssa laulamaan (Dynacordin nauhakaiku ja Farfisa Combo, jonka kautta laulu ajettiin).

Jorma Kääriäinen  
Jorma Kääriäinen

Kansakoulun 1. ja 2. luokan Jorma kävi Kivimaan kansakoulussa Lahdessa. Opettajana oli Inka Tuokko. Hän antoi Jormalle joskus luvan polkea luokan harmoonia ja kirjoittaa nuotteja...??. 3. luokasta alkaen hän myös kannusti Jormaa pyrkimään Lotilan musiikkiluokalle. Jorma pääsi luokalle ja opettajaksi ja luokanvalvojaksi tuli Paavo Kiiski. Paavo vaikutti ehkä eniten Jorman lauluharrastukseen ja on koko ajan kannustanut varauksetta Jorman taipaleella.

Elo-syyskuussa 1972 Jorman paras kaveri Asko Piippo osti "Elvis as recorded at Madison Square garden" -LP:n. Sen jälkeen ei Jorman idoli ole enää vaihtunut. Noin 12-13 vuoden ikäisenä Jorma kävi setien kanssa muutamia kertoja keikoilla. Jorma esitti mm. "Ain't that lovin' you baby" -kappaletta kitaralla säestäen. Yksi tai kaksi laulua per keikka. Samoihin aikoihin Jorma kävi Hämeen alueradion studiossa laulamassa "kantanauhalle" muutaman kappaleen. Mm. "There goes my everything". Kappaleet myös soitettiin aluelähetyksessä.

Vuonna 1976 Jorma kasasi oman bändin. Bändi teki keikkoja Lahden nuorisotalolla eli Nuokulla, koulujen konvissa sekä ravintola Salpauksessa. Yhtyeessä oli mukana mm. Martti Peippo, saxofoni. Kerran Nuokun keikalle ilmestyivät Teddy Guitar (Aikka Hakala), Kari Heimonen ja Richard Stanley (tuottanut mm. Hurriganesin "Roadrunner" -LP:n ym. ym.). Harri Sojakka, joka oli Microvox -studiolla "orjana" eli äänittäjän apulaisena, oli jossain Teddy and The Tigers -session yhteydessä kertonut Heimoselle Lahden "Elvistelijästä" eli Jormasta. Kun tuo edellä mainittu ryhmä saapui Nuokun keikalle, oli heillä jo kaikki valmiiiksi mietittynä Jormaa varten: taiteilijanimi Freddie Falcon, bändi: V8, vaatediili: Beavers, levysopimus: Poko Rekords... ja keikkoja, alkaen Mäntsälä, Tervola..... 

FREDDIE FALCON  
Freddie Falcon

Suosion kasvaminen ja . . .

Ensimmäinen julkaisu oli Freddie Falcon -single "Rock house/Grazy love" (PIS 019 Poko Rekords) v. 1978. Sitten ilmestyi LP "Freddie Falcon blue" (PÄLP 8 Poko Rekords) ja single "Lonely blue boy/Red Hot" (PIS 031 Poko Rekords) v. 1979. Keikkoja Freddie teki vuosina 1978-79 paljon ja sijoitus Suosikin Karvapäägalleriassa Top Ten -listalla sinnikkäästi 6.-8. Kotimainen miesartistilistallakin sijoitus oli korkea.
Vuonna 1980 Freddien manageriksi tuli Joni Heinonen. Keväällä Joni kutsui palaverin koolle ja ilmoitti:"V8 lähtee Dave Taylorin bändiksi ja Kääriäinen voi mennä vaikka armeijaan...". Kesän buukatut keikat oli siirretty "GOLDRUSH" -yhtiön nimiin.
Menolipun USA:han Jorma osti v. 1981. New York, Indianapolis, Memphis, Las Vegas, Los Angeles... Las Vegasiin Jorma asettui asumaan ja pääsi esiintymään El Jardin nimiseen ravintolaan. Siellä hän viihtyi hyvin, mutta ... puhelu Suomesta: "Kaksi päivää aikaa ilmoittautua Haminan varuskuntaan suorittamaan asepalvelusta!". Armeijan kutsuntavääpeli oli lähettänyt vahingossa virheellistä tietoa.

1. FREDDIE FALCON -SINGLE ROCK HOUSE / GRAZY LOVE  
Rock House / Crazy Love
-single

2. FREDDIE FALCON -SINGLE LONELY BLUE BOY / RED HOT
Lonely Blue Boy / Red Hot
-single


FREDDIE FALCON BLUE -LP  
Blue -LP

. . . liittyminen Agentseihin

Vuonna 1982 1. kutsuntaerä HellItR 2. patteri Hyrylä vastaanotti alokas Kääriäisen suojelevaan syleilyynsä. Siellä Jorma tapasi Mika Siekkisen. Jorma oli päässyt varusmiestoimikunnan musiikkiasiamieheksi ja teki keikkoja lähiympäristössä, Kaunialan sotavammasairaalassa, Sotku:ssa, Upseerikerholla ja maastossa.

Kotiuttamisen jälkeen Siekkinen otti yhteyttä Jormaan ja he kasasivat yhtyeen. Keikkoja oli useasti Intercontinental -hotellissa myös muutamia laivakiinnityksiä, show-juttuja esim. Pressan yökerhossa. Lisäksi muita "kissan ristiäisiä" ja häitä jne. Bändissä soittivat mm. Kari Kuivalainen, Matti Wallenius, Tapio Kallio, Timo Paasonen, Jari Kokkonen, Jari Kettunen, Timo Järvinen, Tuomo Autio, Nappi Ikonen jne.

1980-1990 lukujen taitteessa Jorma teki laiva-showta Leo Luoto & Pop Tops -yhtyeen kanssa. Tuolloin Jorma tutustui Pekka Kuorikoskeen, joka myöhemmin tutustutti Jorman Pekka Heliniin. Tuttavuus johti keikkaan Suomenlinnan Alikselle kitaristina Esa Pulliainen. Jorma oli mukana myös joillakin Pekka Helin Ski-Band kiinnityksillä. Ski-Bandissa soittivat Pekka Helin (bass), Heikki Sandrén (dr), Pekka Kuorikoski (keybd), Esa Pulliainen (guit).

Elokuussa 1992 Esa kutsui Jorman kylään ja pyysi Jormaa Agents-yhtyeen uudeksi solistiksi. Ensimmäiset yhteiset äänitykset tehtiin joulukuussa 1993. Agentsien kanssa Jorma Kääriäinen julkaisi 10 levyä, joita on myyty huikeasti, yli 400 000 kpl.

AGENTS & JORMA KÄÄRIÄINEN -YHTYEEN 1. PITKÄSOITTO

"Forever" - Agents & Jorma Kääriäinen -yhtyeen  ensimmäinen pitkäsoitto

Jorma Kääriäisen sooloalbumit

Kiireisen Agents-keikkailun ohella Jorma Kääriäinen ehti tehdä omia sooloalbumeja 2000-luvulla. Vuonna 2003 ilmestyi suomenkielinen albumi "Jorma Kääriäinen". Vuonna 2004 ilmestyi englanninkielinen albumi "Jorma Kääriäinen". "Onnenlantti" -niminen pitkäsoitto ilmestyi v. 2005. Vuonna 2007 ilmestyi albumi "Yhden tähden hotelli". Vuonna 2008 ilmestyi "Kädenjälki" -albumi yhdessä Riku Niemi Orchestran kanssa.

Elokuva

Muusikko Jorma Kääriäisestä tehty elokuva ”Yhden tähden hotelli” sai ensi-iltansa 2.3.2007 Jorma Kääriäinen on päätähtenä tässä hänestä ja hänen elämästään kertovassa dokumenttielokuvassa, jota on kuvattu vuodesta 2004 saakka. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Ari Matikainen.  

YLE Elävä arkisto: Jorma Kääriäinen löysi Amerikan

Agents & Jorma Kääriäisen yhteistyön päättyminen

13.9.2006 julkaistiin Jorma Kääriäisen ja Agentsin seitsemäs ja toistaiseksi viimeisin studioalbumi, "...Is Allright".

"... IS ALLRIGHT" -ALBUMI "... Is Allright" -Agents & Jorma Kääriäinen -yhtyeen toistaiseksi viimeinen pitkäsoitto

Lokakuussa 2006 Agents ilmoitti jäävänsä pitkälle keikka- ja levytystauolle.
Lue tiedote. Laulusolisti Jorma Kääriäinen esiintyy tällä hetkellä sooloartistina.

Tutustu sivustoon www.jormakaariainen.fi.

Jorma Kääriäinen  
Jorma Kääriäinen

Sivun alkuun