Savon Sanomat 30.9.2007

Topi Sorsakoski & Agents - Renegades

TOPI SORSAKOSKI & AGENTS Renegades (EMI) Kesä 1965. Kun Suomen ja mm. Italian yleisöjä valloittanut britti-ihme The Renegades esiintyy Amerikan sisällissodan ratsuväki-univormuissaan, Luumäen lavalla ei tanssita, vaan...

Nuori yleisö tuijottaa liki häkeltyneenä sinänsä "kiltisti" laulavan ja soittavan bändin lavashowta. Siinä on hieman teennäistä, vaan yhtä kaikki lapsenomaisen iloista aggressiivisuutta: nauretaan ja potkitaan, heilutaan ja hypellään.

Renegades heitti yksinkertaista, mutta vivahteikasta rockiaan kevyellä särmällä, pehmeästi ja kovasti samalla kertaa eli jossain Beatlesin ja Rolling Stonesin välimailla. Vaikka yhtye oli verrattain kaukana näiden tasosta, omintakeinen helppous teki siitä kiinnostavan, eikä musiikki kuulostanut pahalta, päinvastoin.

Agents, varsinkin Esa Pulliainen (kitara) ei soita yksi yhteen, vaan täyteläistää Renegadesin ääntä tyylikkäästi ja silti kunniaa tehden. Topi Sorsakoski tummentaa Kim Brownin ohuet laulutulkinnat tanssilavatyylillään muhkeasti ja hikisesti. Pedro Hietasen kosketinsoittimet ja Juho Hurskaisen saksofoni tehostavat alkuperäiseen verrattuna tuhdimpaa soundia.

Alkuperäisesitysten välittömyyteen näitä valtaosin suomenkielistettyjä tulkintoja ei kai pitäisikään rinnastaa. Meikäläinen jälkijuna kulkee eri raideleveydellä. Asemat sijaitsevat oikeastaan lähempänä koti-iskelmää kuin 60-luvun brittipoppia, eikä siinä mitään, sellaisena levy on itsenäinen ja hyvin toteutettu.

Teppo Kulmala