Esa Pulliainen ja Erik Lindström
Esa Pulliainen ja Erik Lindström

SÄVELTAITEEN VALTIONPALKINTO ERIK LINDSTRÖMILLE JA ESA PULLIAISELLE

Valtion säveltaidetoimikunta on myöntänyt säveltaiteen valtionpalkinnot, arvoltaan 13 000 euroa, säveltäjä, sovittaja ja muusikko Erik Lindströmille sekä Agents-yhtyeen johtaja ja kitaristi Esa Pulliaiselle. Palkinnot luovutti kulttuuriministeri Kaarina Dromberg 11. maaliskuuta Helsingissä.

- Tänään, ensimmäisenä suomalaisen musiikin päivänä, olemme jakamassa säveltaiteen vuoden 2003 valtionpalkintoa kahdelle taiteilijalle, jotka ovat työskennelleet myös perinteisen iskelmä- ja tanssimusiikin alueella, totesi kulttuuriministeri Dromberg luovuttaessaan valtionpalkinnot.

- Vanhemmalla palkituista on ansiokas taiteellinen ura jazzmuusikkona. Erik Lindstöm on veteraanimuusikko ja säveltäjä, joka edelleen on hyvässä soittokunnossa ja luomisvireessä. Toinen palkituista, Esa Pulliainen, on legendaarisen Agents-yhtyeen persoonallisen soundin luoja ja tarpeen niin vaatiessa täysverinen rockmuusikko.

Palkintoperustelut:

Erik Lindströmin komea musiikkiura voidaan jakaa neljään osaan: Muusikkona hän on monilahjakkuus, jonka soittimia ovat mm. kontrabasso, piano ja vibrafoni. Jazz on ollut hänen intohimonsa kohde alusta alkaen, ja häntä voidaankin pitää ns. toisen jazzsukupolven merkittävimpänä edustajana.

Hänen yhteistyönsä Furmanin ja Katzin veljesten kanssa 1940-luvun alussa loi pohjan pienyhtyeswingille ja bluesille Suomessa. Jazz soi edelleen, vaikka seitsemäs vuosikymmen on jo meneillään. Jazzmuusikkous johti hänet varsinkin 40/50-luvuilla levytysstudioihin sekä säestämään kansainvälisiä tähtiä että rytmittämään kotimaisia kokoonpanoja.

Orkesterinjohtaja hänestä tuli 1952 ja sen myötä alkoi myös sovittajan rooli molempien jatkuessa edelleen. Seuraavaksi astuu kuvaan säveltäjä Lindström - Armi, Pikku midinetti, Muistatko Monrepos´n, Ranskalaiset korot ja kymmenet muut sävelmät. Näistä monet syntyivät yhteistyössä sanoittaja-vaimo Vuokon kanssa.

1970-luku oli edellä mainittujen lisäksi Erikille myös äänilevy-yrittäjän ja uusien kykyjen löytäjän aikaa. Lindström perusti yhdessä Rolf Kronqvistin kanssa Finndisc-nimisen yhtiön, jonka kuuluisimpia löytöjä oli Martti ”Huuhaa” Innanen.

Erik Lindström on aktiivisesti musiikkielämään osallistuva ”isähahmo”, jonka mielenkiinnon kohteena on yhtä hyvin populaarimusiikkimme alkutaival kuin uusien muusikkojen tukeminen ja opastaminenkin.

"Rautalankamusiikki on isänmaallista". Tämän varmaankin monia yllättävän teesin on mielipiteenään naulannut suomalaiseen musiikkikeskusteluun kitaristi, sovittaja ja tuottaja Esa Pulliainen. Esa Pulliaisen ansiosta Agents-yhtyeestä on tullut yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä alallaan maassamme. Tämä yhtye on rockin ja kansallisen iskelmäperimämme tärkein sulauttaja; musiikkimateriaalia on otettu niin Unto Monosen kuin John Lennon/Paul McCartneynkin tuotannosta.

Agents on kuitenkin nimenomaan rockyhtye, joka näytti erityisesti 80-luvun loppupuolella kansallisen rockkulttuurin mahdollisuudet selvitä ja menestyä satelliittikanavien tuomassa kilpailutilanteessa. Yhtyeen panos rockmusiikin viemisessä takaisin maamme tanssilavoille on ollut ratkaiseva ja näin on yleisöön saatu mukaan myös tuiki tarpeellista nuorempaa ikäpolvea.

Kaiken kaikkiaan Agents ja nimenomaan Esa Pulliaisen sovittajana ja kitaristina luoma Agents-soundi on vaikutukseltaan verrattavissa jopa 30-luvun legendaan Dallapé:n. Näistä kahdesta voidaan tänään puhua samassa lauseessa, ja näin voidaan perustellusti tehdä ensimmäistä kertaa.

Yhtyeenjohtajan ja sovittajan työnsä lisäksi Pulliainen on muusikkona jatkanut suomalaisen sähkökitaransoiton kunniakkaita perinteitä, niitä esimerkillisesti kunnioittaen. Esa Pulliainen on työllään osoittanut, että eri vaikutteiden näkemyksellinen suodattaminen tuottaa aidosti rajatonta musiikkia.