YLE Radio Suomi, Sadan vuoden syke, osa49.

Surujen kitara - Agents-yhtyeen tarina
Kun vantaalaisen työläisperheen poika Esa Pulliainen kuuli vuonna 1963 radiosta The Sounds-yhtyeen kappaleen Mandschurian Beat, tapahtumalla oli odottamattomat seuraukset. Rautalankakipinä jäi kytemään ja Pulliaisesta tuli kitaramies henkeen vereen.

1970-luvulla soittaja maksoi oppirahoja ja vuosikymmenen lopulla koittaneen Köyhien ystävät -yhtyeen menestyshuuman jälkeen aika oli kypsä lopulliselle iskulle: Suomi oli valmis astumaan Agents-aikaan.

Esa Pulliaisen tyylikkään kitaroinnin ja solisti Topi Sorsakosken tunteikkaan laulun ympärille vähitellen rakentunut Agents-soundi oli 1980-luvun suomalaisen iskelmäkentän merkittävin uusi ilmiö. Yhtye poimi sinivalkoisesta pop-historiasta parhaat palat, rakensi sillan vanhojen vihollisten rockin ja iskelmän välille sekä antoi kauaskantoisen piristysruiskeen suomalaiselle populaarimusiikille.

Agenttitarina on kiemurrellut läpi suhdannevaihteluiden ja muotiaaltojen, mutta ote on pitänyt ja tänä päivän surujen kitaran varaan rakentuva Agents-tyyli on käsite.

Sadan vuoden syke, osa 49. Toim. Pekka Laine