Kaleva.plus.populaari 7.11.2008

Agents ottaa pesäeron nykyiskelmään


Agentsin uusi laulusolisti, Vesa Haaja, on vanha tekijä Suomen rock-ympyröissä

Olen tuntenut Vesan jo yli kaksikymmentä vuotta", kertoo Agentsia rautaisesti johtava kitaristi Esa Pulliainen. Haajan pitkäaikainen bändi, Whistle Bait, on levyttänyt jo lähes parikymmentä levyä. Samasta orkesterista Agents nappasi riveihinsä myös tenorisaksofonisti Juho Hurskaisen.

Pulliainen haluaisikin mieluummin puhua fonistin mukaan tulosta, joka on hänestä musiikillisesti suurempi muutos kuin solistin vaihdos.

"Tässä bändissä on nyt toinen melodiasoitin kitarani lisäksi", hän painottaa.

Kumpikin miehistön lisäys on kuitenkin selkeä askel pois iskelmäkuvioista.

Aina tiukasti yhtyeensä tyylin määritellyt kitaristi haluaa antaa nyt bändin kehittyä rauhassa ennen kuin seuraavasta levystä edes puhutaan.

"Bändin saundin muotoutuminen on pitkä prosessi, enkä halua sitä hirveästi hoputtaa."

Kolmikymmenvuotisen uransa aikana Agents on soittanut tuhansia keikkoja. Tuomari Nurmion taustabändinä, nimellä Köyhien ystävät, aloittanut yhtye sai jo vuonna 1979 nauttia menestyksestä.

Rauli Badding Somerjoen ja varsinkin Topi Sorsakosken myötä tuli suosio, jollaista on ehkä mahdoton enää saavuttaa tanssilavakulttuurin näivettyessä. Vaikka tuhannet keikat hiovatkin bändiä tiukemmaksi, jättää se myös jälkensä soittajiin. Illat tuntuvat samalta ja motivaation löytyminen on välillä vaikeata.

"Tylsistymisen kyy nostaa veristä käpälää. Kiertäminen on varsinkin nuorempien soittajien keskuudessa yliarvostettua hommaa", veistelee Pulliainen, joka soittaisi ehkä kaikkein mieluiten kotona.

Kitarasankarin asemasta vastentahtoisesti nauttiva Pulliainen paljastaa hiljaisuudessa suunnitelleensa myös soololevyä. Iskelmä ja pop tulee olemaan siitä kaukana.

"Olen kymmenen vuoden ajan opiskellut elektronista musiikkia ja tehnyt omia kokeiluja. Itse olen hyvin innostunut, mutta epäkaupallisuudessaan materiaali tuskin levy-yhtiöitä kiinnostaa. Ehkä julkaisenkin levyn itse."

Agentsin levyt ovat aina syntyneet vanhan äänitekniikan turvin, mutta se ei kuitenkaan ole Pulliaiselle itseisarvo.

"Minulla on intuitiivinen käsitys saundista ja olen huomannut, että itseensä tässä pitää luottaa ja omaan korvaan. Ikävä kyllä kaikki kuulostaa nykyään niin samalta, kun ne tehdään samanlaisilla digitaalisilla laitteilla, samoihin pohjaratkaisuihin nojaten. Se on nyt kuultavissa mihin se on johtanut", sanoo luovuutta ja käsityöläishenkeä peräänkuuluttava Pulliainen.

Nykyisen Suomi-iskelmän maestro kokeekin menevän vain huonompaan suuntaan. Motiivit ovat kuultavissa.

"Tyhmällä musiikilla halutaan miellyttää tyhmää enemmistöä koska se on suurin ostajaryhmä", hän toteaa ja sanookin yhä useammin palaavansa vanhojen suosikkiensa, Gene Vincentin tai Olavi Virran pariin.

Rock-kenttää tarkkaan seuraileva konkari ei näe suomalaisen populaarimusiikin tulevaisuutta aivan toivottomana.

"Helsingissä on kovatasoisia bändejä, jotka pohjaavat musiikkinsa 50-luvun kulta-aikaan, kuten bändi nimeltään Neiti Saana ja Nuori rytmi. Olinpas yllättynyt ja ilahtunut kun näin heidät. Juuri tämmöisessä oikeisiin arvoihin pohjautuvassa musiikissa näkisin suomalaisen musiikin tulevaisuuden. Se voisi olla myös näiden kuoleman tylsäksi käyneiden huvikeskusten ja tanssilavojen tulevaisuus", pohtii konkari.

Oulu on Pulliaiselle erityisen merkityksellinen paikka.

"Isäni ja äitini on vihitty Oulussa. Äitini on kotoisin Kärsämäeltä. Olen viettänyt lapsuuteni kesiä paljon Muhoksella."

Agents keikalla tänään perjantaina 7. marraskuuta Oulussa Nightclub Tähdessä. Kiertue palaa loppukuusta pohjoiseen: 22.11. Sotkamo, Katinkulta, 27.11. Kuusamo, Ravintola Zone, 28.11. Raahe, Ravintola Manu ja 29.11. Ylivieska, Ravintola Vieska.