Vantaan Lauri 31.1.2008

Tanhurinteen tähdenlento

The Renegades rokkasi Tanhurinteen nurin.

Tanhurinne oli 1960-luvun alussa paikka, jossa tanssittiin tähtien kanssa. Korson Työväenyhdistyksen perustamassa tanssi- ja viihdekeskuksessa kävi parhaimmillaan yli 50 000 vapaa-ajanviettäjää vuodessa, kunnes televisio ja kilpailevat yritykset veivät sen suosion.

Tanhurinteen lopettamiseen liittyi myös suosittu popyhtye The Renegades. Tämä brittibändi ei saavuttanut suurempaa menestystä kotimaassaan, mutta Suomessa sen hitit, kuten Cadillac ja My Heart Must Do The Crying (Salattu suru) panivat sukat pyörimään jalassa.

Renegades aloitti Suomen uransa syksyllä 1964. Heinäkuussa 1965 nuorison suosikkibändiä tuli Tanhurinteelle katsomaan jo 2000 ihmistä. Ongelmana oli vain se, että kyseessä oli rukouspäivän aatto ja silloisen lain mukaan Tanhurinteellä ei olisi saanut tanssia.

Paikalle saapui "Lentävä poliisi" ja huomasi, että yleisö kiersi lakia hytkyttelemällä musiikin tahdissa. Keikka keskeytettiin ja seurasi mellakka, jota rauhoittamaan tarvittiin palokunnan ruiskuautoa. Tapaus söi lopullisesti Tanhurinteen maineen.

Renegades jatkoi uraansa kylmässä Pohjolassa vielä muutaman vuoden Tanhurinteen episodin jälkeen. Eikä bändiä ole Suomessa koskaan unohdettu. Osoituksena tästä pitkän linjan Renegades-harrastajat Topi Sorsakoski ja Esa Pulliainen Agentseineen kaivoivat viime vuonna bändin vanhaa tuotantoa. Tuloksena oli suosittu kiertue ja levy nimeltä Renegades (EMI 2007).

Tanhurinteen tarina puolestaan kerrotaan uusimmassa Helsingin Pitäjän vuosikirjassa (Vantaa-seura 2007).

kuva Työväen arkisto