Soundi.fi 11/2002

TOPI SORSAKOSKI & AGENTS

Surujen kitara - 32 Greatest Hits

EMI

Tätä kokoonpanoa sopii kiittää - tai syyttää - Suomi-iskelmän ja rautalangan hybridistä, joka puhkesi parhaaseen kukintaansa, kun ensimmäinen Topi & Agents -albumi In Beat ilmestyi vuonna 1986. Ensiluokkaisella lp:llä kuultiin muun muassa sellaisia vanhan ajan standardeja kuin Eeva ja Surujen kitara (Johnny Guitar). Yhtyeen repertuaariin istuivat yhtä lailla Olavi Virran kuin 60-luvun brittiartistien biisit slaavilaista kaihoakaan unohtamatta. Ja vaikka bändi levytti paljon suuren yleisön tuntemia kappaleita, sillä oli myös hajua löytää vähemmän tunnettuja helmiä ja muokata ne omaan tyyliinsä sopiviksi.

Topi Sorsakoski & Agentsista tuli crossover-ilmiö, joka teki ennätyslukemia levymyynnissä ja tanssilavojen lippuluukuilla. Neljänteen levyyn Half And Half tultaessa into oli jo laantumaan päin, mutta ei sitäkään kiekkoa huonoksi voi haukkua, sitä edeltäneet Besame Mucho ja Pop vain olivat vielä kovempia juttuja.

Topi Sorsakoski & Agentsia on muistettu aiemmin parillakin kokoelmalla. Surujen kitara on niistä kattavin, mutta siitä huolimatta tulee mieleen, että yhtyeen koko levytetty ohjelmisto olisi varmaan mahtunut kahdelle cd:lle. Vaikka niin Topi kuin Agentskin ovat jatkaneet menestyksekkäästi musiikin saralla, Topi Sorsakoski & Agents kuuluu niihin tapauksiin, joissa lopputulos oli enemmän kuin pelkkä osiensa summa. Näitä supisuomalaisia suru- ja sulosointuja eivät EU ja globalisaatio pysty tappamaan.