Teosto r.y.

 40 000 euron Teosto-palkinnolla yhdeksän ehdokasta

Marraskuun 28. päivänä jaettavan Teosto-palkinnon ehdokkaiksi on valittu yhdeksän musiikkiteosta. Palkinnolla halutaan edistää suomalaista luovaa säveltaidetta nostamalla esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia teoksia. Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teostoon kuuluvat säveltäjät, sanoittajat ja musiikin kustantajat jakavat 40 000 euron palkinnon nyt neljännen kerran. Se voidaan jakaa 1 – 3 teokselle tai teoskokonaisuudelle.

Teoston johtokunnan asettama esiraati seuloi viime ja kuluvan vuoden kotimaisesta tuotannosta ehdolle seuraavat teokset: Egotrippi-yhtyeen teokset levyllä Vielä koittaa uusi aika, Sampo Haapamäen teos Kirjo, Tuure Kilpeläisen teokset levyllä Kysymyksiä sudelle, Olli Kortekankaan musiikki oopperassa Messenius ja Lucia, Jukka Linkolan musiikki ja Sami Parkkisen libretto lastenoopperassa Hui kauhistus! , Marzi Nymanin teokset levyllä Marzi, Esa Pulliaisen sovitukset Agents-yhtyeen levyllä ...Is All Right, Kaija Saariahon musiikki oopperassa Adriana Mater, Von Hertzen Brothers -yhtyeen teokset levyllä Approach.

Esiraadin puheenjohtajana toimi muusikko Jussi Raittinen ja sen jäseninä vaikuttivat vuoden 2003 Teosto-palkittu, säveltäjä Kimmo Hakola, toiminnanjohtaja Anna-Maija Saarela, ohjelmapäällikkö Axa Sorjanen, sanoittaja Sinikka Svärd, sanoittaja ja tuottaja Ilkka Vainio sekä tuottaja Heikki Valsta. Raadin sihteerinä oli Teoston osana toimivan Suomalaisen musiikin tiedotuskeskuksen (Fimic) toiminnanjohtaja Kai Amberla.

Palkinnon saajan ratkaisee jury puheenjohtajanaan säveltäjä, tuottaja ja kapellimestari Esa Nieminen. Jäseninä raadissa ovat kansanedustaja Mari Kiviniemi ja yksi viime vuoden Teosto-palkittujen teosten tekijöistä, säveltäjä, professori Veli-Matti Puumala. Raadin sihteerinä toimii Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä. Valinta julkistetaan 28.11.2006 Helsingissä.

Esiraadin valitsemat ehdokkaat ja perustelut:

Egotrippi-yhtyeen teokset levyllä Vielä koittaa uusi aika
Vuosien tinkimätön työ on kiteyttänyt ja kirkastanut yhtyeen ilmaisun selkeästi tunnistettavaksi. Yhtyeen osaaminen antaa oikeutta materiaalille. Sovitukset ja soitannolliset ratkaisut palvelevat kappaleita hienolla tavalla.

Sampo Haapamäen teos Kirjo on nuoren säveltäjän moni-ilmeinen, erilaisia aineksia ja tyylejä yhdistelevä läpimurtoteos.

Tuure Kilpeläisen teokset levyllä Kysymyksiä sudelle
Lauluntekijän käsityötaito yhdistyy vahvaan näkemykseen ja tekstien kautta kuulija pääsee tekijänsä maailmaan. Hieno materiaali saa yhtyeeltä arvoisensa kohtelun.

Olli Kortekankaan musiikki oopperassa Messenius ja Lucia
Ooppera- ja vokaalimusiikkiin keskittyneen Olli Kortekankaan teoksessa kansalliseen historiaan perustuva aihe saa ilmeikkään toteutuksen ja tuloksena on tasapainoinen musiikillinen kokonaisuus.

Jukka Linkolan musiikki ja Sami Parkkisen libretto lastenoopperassa Hui kauhistus! (perustuu Mauri Kunnaksen samannimiseen kirjaan)
Värikäs lastenooppera, joka avaa uusia musiikillisia maailmoja. Se madaltaa kynnystä ja saa lapset kiinnostumaan itselleen vieraammasta musiikinlajista. Monitasoinen ja humoristinen libretto kantaa läpi koko teoksen.

Marzi Nymanin teokset levyllä Marzi
Tekijänsä näköinen, ennakkoluuloton ja kokeileva levy. Levyn ristiriitaisetkin ainekset pitää koossa tekijänsä vahva musikaalisuus. Levy jota kukaan muu ei olisi voinut tehdä.

Esa Pulliaisen sovitukset Agents-yhtyeen levyllä ...Is All Right
Esa Pulliaisen vuosien aikana kirkastunut tinkimätön näkemys leimaa koko levyä. Pulliainen asettaa sovituksillaan ja tuotannollaan koko suomalaiselle iskelmälle korkean standardin, uutta luoden mutta perinteitä kunnioittaen.

Kaija Saariahon musiikki oopperassa Adriana Mater
Ajankohtaiseen aiheeseen, sodan ja anteeksiannon tematiikkaan pohjaava ooppera tuo Kaija Saariahon ilmaisuun ja sävelkieleen uutta syvyyttä ja puhuttelevuutta.

Von Hertzen Brothers -yhtyeen teokset levyllä Approach
Energinen, tinkimätön, pidäkkeettömästi hyvin soitettu ja laulettu levy. Kun osaaminen yhdistyy uskallukseen, lopputulos on kuulijalle väistämättä mielenkiintoinen.

Aiemmin Teosto-palkitut

2003
Ensimmäinen Teosto-palkinto jaettiin vuonna 2003. Silloin tuomaristo päätyi tasajakoon: Maija Vilkkumaan Ei, Kimmo Pohjosen Kalmuk ja Kimmo Hakolan Le Sacrifice saivat tunnustuksen.

2004
Vuonna 2004 palkinto meni kahtia Jukka Tiensuun big band -teoksen Umorin sekä Ilmiliekki-kvartetin March of the Alpha Males -levyn teoskokonaisuuden kesken.

2005
Vuonna 2005 Teosto-palkinnon saivat Veli-Matti Puumalan pianokonsertto Seeds of Time sekä Tuomari Nurmion sävellykset ja Alamaailman vasarat -yhtyeen sovitukset Kinaporin kalifaatti -levyllä.