Iltalehti,16.09.2006

"Osaan ulkoa tuhat Elvis-laulua"

Jorma Kääriäinen kertoo pitkästä suhteestaan maailman kaikkien aikojen palvotuimpaan idoliin.

Esa Pulliaisen luomus Agents on aina vaan kiitänyt kansamme kestosuosikkina, levyillä ja lavoilla. Jo bändin alkuajan laulusolisti, legenda Rauli Badding Somerjoki, antoi sen musiikille tietyn Elvis-ilmeen. Topi Sorsakosken jälkeen tuli Kääriäinen, jonka myötä omaleimainen elvismäisyys on vahvistunut tukevaksi osaksi brändiä.

Ja Elviksen kuolemasta tulee ensi vuonna kuluneeksi 30 vuotta.

Jorma, kuinka monta Elvis-laulua osaat?

- Noin tuhat kunnolla alusta loppuun. Lisäksi pari sataa siten, että täytyy vähän paneutua ja kerrata.

Kuinka monta niistä olet esittänyt julkisesti?

- Kaikki, koko 70-luvulta alkaneen urani aikana.

Montako reissua olet tehnyt Elvis-maisemiin, Memphisiin ja Las Vegasiin?

- Ensimmäisen kerran kaksikymppisenä vuonna 1981 ja sitten vuodesta 1999 lähtien kerran vuodessa.

Miksi?

- Elviksen musiikki, varsinkin vuonna 1972 saamani albumi Elvis as recorded at Madison Square Garden räjäytti tajuntaani ja kirkasti tavoitteeni tulla saman tyyliseksi laulajaksi. Elviksestä tuli esikuva ja olen halunnut syventää ymmärrystäni. Olen halunnut tavata ihmisiä, jotka ovat tunteneet Elviksen.

Oletko tavannut?

- Olen, kymmeniä. Monen kanssa olen ystävystynyt. Ollaan puhuttu paljon.

Keitä?

- Elviksen sukulaisia, kovia muusikoita ja muita ammattilaisia, jotka ovat tehneet hänen kanssaan yhteistyötä studiossa ja esiintymislavoilla.

Onko sinun Elviksesi erilainen kuin julkikuva hänestä?

- On. Ainakin yleinen suomalainen medianäkemys tuntuu vääristyneeltä.

Miten?

- Ei hän ollut mikään itsekäs ja itserakas elvistelijä. Ja se pillerihomma, joka siihen aikaan oli yleistä, on leimannut kohtuuttomasti hänet ja elämäntyön.

No minkälainen hän oli?

- Kaikki minulle kerrottu todistaa samaa: ahkera, vaatimaton, kiltti, hyväkäytöksinen, yhteistyöhaluinen ja -kykyinen, erittäin avulias ja antelias. Loppuvaiheissaan hän oli sairas, se pitää ymmärtää.

Samaistutko hänen perusamerikkalaiseen arvomaailmaansa?

- Varmasti. Olen entinen seurakuntanuori ja rippikoululeirien isonen. Tärkeät arvoni ovat aina olleet koti, uskonto ja isänmaa. Elvis on minulle myös roolimalli.

Ja idolisi laulajana?

- Hän on varmasti vaikuttanut minuun eniten, mutta suurin merkitys on sillä, että hän ja hänen musiikkinsa ovat olleet minulle tienavaaja bluesiin, countryyn, melodiseen jazziin ja niin edelleen. Tärkeitä vaikuttajia ovat olleet myös esimerkiksi Tom Jones, Frank Sinatra, Roy Orbison. Suuri haaveeni on tavata Tom Jones tällä tavoin pöydän ääressä, jutella hänen kanssaan kahden kesken.

Mikä Elvis-esityksistä on ollut vaikein?

- Ainakin Old Man River on yksi kinkkisimmistä, jotain kumman hankalaa siinä on.

- Mutta Agents-ohjelmiston kaikkein vaikein laulettava on loistava Valot, jonka Rauli (Badding Somerjoki) aikanaan teki Elvistä varten. Valitettavasti se ei kai koskaan päätynyt hänen kuunneltavakseen