Iltalehti, 14.09.2006

Agentsin uusi levy jatkaa tutulla linjalla

Aiempien albumiensa nimissä Agents & Jorma Kääriäinen on ollut tonight, here, more, back, best ja niin edelleen. Uusimmalla levyllään Agents Is Allright.

"...Is Allright" -albumi edustaa vanhaa, tuttua ja turvallista Agents-musiikkia. Esa Pulliaisen sinivalkoinen kitara soi sulosointujaan ja "Lahden Elvis Presley" Jorma Kääriäinen "laulaa mimmit kuumiksi", kuten Esa Pulliaisella on keikoilla tapana ilmoittaa. Iskelmä ja rock mahtuvat edelleen riitelemättä samaan Agents-pakettiin.

- Onhan levyllä riskinsäkin, mutta kutsuisin sitä hallituksi riskinotoksi. Ei se sentään taiteellisen itsemurhan puolelle lipsahda, Esa Pulliainen määrittelee.

- Ja levyllä on useita biisejä, joita olemme jo soittaneet keikoilla. Aina kun olemme laittaneet albumille pelkästään uusia kappaleita, levy on jakanut mielipiteet jyrkästi kahtia. Toisista se on älyttömän hyvä, joidenkin mielestä taas aivan hirveä, Jorkka Kääriäinen lisää.

Uhkapelurista Telstariin

Esa Pulliainen kertoo, että uuden levyn biisinipun kasaaminen oli vaivaton tehtävä. Maailmassa kun Pulliaisen mielestä hyviä kappaleita riittää. Mutta joskus Pulliainen joutuu yllättymään, kun hänen mielestään erinomainen löytö ei heti istukaan Agentsin käsittelyyn.

- Kuten uuden levyn Uhkapeluri. Biisi on kuin Jorkalle tehty, mutta bändin piti kuitenkin vääntää sitä kolmeen kertaan, Pulliainen sanoo kappaleesta, jonka Eero Raittinen levytti suomeksi jo 1960-luvun lopussa.

Jos laulu toimii, ei kielellä ole väliä

Uudella levyllä lauletaan suhteellisen paljon englanniksi. Jorma Kääriäinen ei ole hanakka kertomaan mielipidettään siitä, laulaako hän mieluummin englanniksi vai suomeksi.

- Joo, kyllä... kunhan laulu vain toimii, niin samahan se on mitä kieltä lauletaan. Millä kielellä sä Esa muuten soitat mieluiten kitaraa, Kääriäinen utelee antaen ymmärtää, että kielikysymys on loppuunkäsitelty.

Paitsi kitaran osalta. Agents-kiekolle on tarttunut muun muassa brittiläisen The Tornados -yhtyeen 1960-luvun alun ikiklassinen instrumentaali Telstar.

- Kyseessä on yleisön palveleminen. Telstaria on manguttu meidän levylle jo niin pitkään, että päätettiin lopultakin se sinne laittaa. Pulliainen sanoo.

Agents sopii moneen makuun

Agents on siinä mielessä omituinen bändi, että se on kuin kotonaan niin festivaaleilla, rockklubeilla kuin "turvelavoillakin", kuten Pulliainen perinteisiä tanssilavoja nimittää. Agentsin yleisön kirjo on ainutlaatuinen. Sitä riittää rockklubien nuorista musapeikoista aina tanssilavojen jo hieman ikääntyneisiin pyörähtelijöihin.

- Se on hienoa, että näin on, Pulliainen kiteyttää.

- Aivan mahtavaa kun sitäkin ajattelee. Mutta parempi ettei ajattele, tekee vaan, Kääriäinen säestää.

Esa Pulliainen kiittää laajasta kuulijakunnasta bändinsä crossover-luonnetta. Agents sopii moneen makuun.

- Mutta crossoveria ei voi laskelmoida. Se ei onnistu pelkästään sillä, että pyrkii miellyttämään yleisöä, Pulliainen muistuttaa.

- Musiikkia ei voi myydä kuin merkkituotetta. Musiikissa eivät päde samat säännöt, Kääriäinen lisää.

Herrat agentit päivittelevät kimpassa erään kollegansa taannoin antamaa lausuntoa,

- Se sanoi, että "pääsylipun ostaja on aina oikeassa". Miten se voi sanoa sellaista? Mitä se on sillä oikein tarkoittavinaan? Pulliainen ja Kääriäinen ihmettelevät.

STT