Rytmi, 2/2003

Uusi levy on valmistumassa

Agents studiossa
Teksti: Jyrki Ilvonen, kuvat: Jyri-Jussi Rekinen

Rytmin tutkivan journalismin ryhmä pääsi Helsingin Pitäjänmäen Hitsville -studioon seuraamaan Agentsin uuden levyn viimeistelyä ja kyselemään viimeisimpiä kuulumisia.

Tapasimme Hitsvillen kahvihuoneesta Jorma Kääriäisen, Esa Pulliaisen, Kai Pulliaisen, Heikki Sandrenin sekä kaksoisagentit J-P Virtasen ja Vesa Anttilan. Ensin kysyimme kaikkein tärkeimmän kysymyksen: Ovatko kahvi ja pulla valmiina?
Kun näitten saatavuus on varmistettu, viritelimme varovasti kuulustelua huhtikuussa julkaistavan uuden Agents-kiekon tiimoilta. Milloin se ilmestyy? Mitä se sisältää? Psykedeelistä flowerpowerpoppia? Mitämitämitä?
 Lähestymme ensin Kääriäistä. Tämä mussuuttaa pahaa-aavistamattomana pullaa.
Oletkos, Jorma, tehnyt uusia biisejä levylle?
"Mitä, minäkö? En minä mitään biisejä ole tehnyt," säikähtää hän ja on vetää pullaa väärään kurkkuun.
Niin siis sanoituksia?
"Tulee sille levylle sanoja ja säveliäkin," ähisee Jorma.
Tuleeko Elvis-biisejä?
"Tulee," kiemurtelee mies.
Jorma kohauttelee olkapäitään ja viittaa puheenvuoron Pulliaiselle. Tämä jupisee:
"Etukäteen ei oikeen viittis puhuu, se tuo huonoa onnea. Levy sisältää perinteistä Agents-matskua. Palaamme tavallaan juurille. Siellä on enemmän In Beat -levyn tyylisiä biisejä. Sovitukset ovat pienimuotoisempia, ei sellaisia suuria kuin muutamalla edellisellä levyllä. Perinteisesti mukaan tulee yksi instrumentaali. Levyn nimi voisi olla Agents Is Tonight."
"Tonikht k:lla," keksii Vesa.
"Noinko ollaan päätetty?" hämmästyvät Esa ja Kai.
Kaikki nauravat. Päätetään syödä lisää pullaa.
Olette kauan kiertäneet Suomea, joten onko käynyt mielessä hankkia vaihtelua sivuprojekteilla tai peräti tuumittu kuinka kauan tätä jaksaa?
Jorma: "No ei tässä nyt lopettamassa olla!"
Esa: "Ei me nyt suosiomme huipulla lopeteta, juuri ollaan päästy siihen tilanteeseen, että voidaan vähän valikoida missä ne vuoden aikana tehtävät sata keikkaa heitetään."
Jorma: "Eikä tässä paljon muuta ehdikään."
Esa: "Levyjä tehdään, keikoilla käydään ja perheelle pitää jättää aikaa. Agents on aika pitkäikäinen bändi. Eihän yhtä vanhoja ryhmiä ole enää kuin jotkut Neljä Ruusua ja tämmöset, siis näin vähillä miehistövaihdoksilla."

Laulava sydän -DVD?
Mutta Agentshan on ollut aina suosion huipulla?
J-P: "Ei, kyllä se oli niin, että Jorma Kääriäinen & Agentsin alkuvaiheessa levyt myivät vain joitakin tuhansia kappaleita. Suosio on ansaittu kovalla työllä. Laulava Sydän oli yhtyeelle hienoa mainosta. Sittemmin back-katalooki on myynyt hyvin."
Esa: "Laulavan Sydämen piti alunperin olla kaksiosainen Reijo Taipaleen uraa peilaava ohjelma. YLE kuitenkin innostui aiheesta kovasti, ja loppujen lopuksi siihen tehtiin 154 biisiä. Hirvee määrä tehtiin nopeesti! Eikä niistä ohjelmista edes huomaa miten kankkusessa niitä välillä nauhoitettiin."
Muut : "Kyllä näkee!"
Onko Laulava Sydän -ohjelmia pian saatavana DVD-muodossa?
Jorma: "Ahneella on loppunsa. Ei kannata tyhjentää koko pajatsoa kerralla."
Esa: "Kai se olisi mahdollista. Ei olla mietitty tässä vaiheessa, kun on tuo uusi levykin tulossa. In Beat -levystä piti muuten tulla juhlajulkaisu bonus-raidoilla, julkaisivat kuitenkin taas yhden ale-hintaisen best of -kokoelman tuplaCD:llä."
Oletteko suunnitelleet laajempaa ohjelmiston perkausta?
Kääriäinen:
"Teen aina keikan jälkeen Teosto-ilmoituksen, jonka perusteella laatimistani tilastoista..."
Muut nauravat: "Ihanko tilastoista?"
"...huomaa, että ohjelmisto koostuu noin 60 biisistä, joita kierrätetään. Kyllä siellä ne tietyt samat biisit toistuvat aika usein."
Esa: "Bo Diddleykin hoiti homman yhdellä biisillä."

Trubamollit akustisena
Kääriäinen: "Uutena juttuna on konserttikeikoilla akustinen setti."
Oho! Koska sellainen otettiin ohjelmistoon?
Kääriäinen: "Heti kun unplugged -jutut menivät pois muodista! Vuoden 2003 alusta otettiin konserttiohjelmistoon mukaan 5-6 biisin kokonaisuus, joka on niinkuin konsertti konsertin sisällä. Siellä on esimerkiksi Highwayman suomeksi, Kirkossa-sävelmä ja Moody River."
Eli akustiset kitarat ja kontrabasso?
Kai: "Mulla on akustinen kitarabasso, josta saa aika kontramaisen äänen. Kontrakin on kyllä mukana."
Jorma: "Heitettiin me joskus alkuaikoina Esan kanssa settien alussa jotain rockabillykamaa kahdestaan akustisesti, eli on näitä aikaisemminkin tehty."
Kai: "Oltiin juuri konserttikeikalla Savonlinnasalissa, johon mahtuu 800 ihmistä. Siellä oli loistava akustiikka ja akustinen setti toimi hienosti. Muutenkin konserttikeikat tuovat vaihtelua elämään. Ihmiset tulevat erityisesti kuuntelemaan tällaista esitystä ja istuvat paikallaan. Soittoonkin tulee nyansseja kun ei tarvitse luukuttaa täysillä."
Esa: "Mutta kyllä se on kuitenkin parasta, kun pääsee vetämään hikisissä ja savuisissa klubeissa."
Levy-yhtiönne on kai antanut teille melko vapaat kädet levyjenne sisällön suhteen. Koska teette suuren tuotannon levyn ison orkesterin ja viulutaustojen kanssa?
Esa: "Aika lailla saadaan itse päättää, varsinkin kun tehdään omassa studiossa. Eipä olla tuollaista levyä suunniteltu."
Onko muuta jännää tiedossa?
Esa: "Keskusteltu on, että soitettaisiin ruotsalaisen veteraanirokkarin Jerry Williams taustayhtyeenä YLE:n FST:n Bettina S-ohjelmassa. Williams vetää tällä hetkellä rock'n'roll -showlla täysiä saleja Ruotsissa ja on kovassa kondiksessa, vaikka aika vanha setä onkin."
Sitten Pulliainen hoksaa tärkeän asian:
"Laita sinne johonkin väliin, että YLEn kanavauudistus on ihan perseestä!"
Tämän lausunnon kirvoitti ensisijaisesti se, että K.W.Blomqvistin Tutti Frutti Rock 'n' Roll Show sai väistyä formaatteihin paremmin sopivien ohjelmien tieltä.


Swamp-rockin lähettiläät
Mitä mieltä olette levyjen kopiosuojauksesta?
Jorma: "Olen suojausta vastaan, koska haluan, että ostamani levyt soivat varmasti jokaisessa laitteessa."
Vesa: "Virallinen kantani on se, että en hyväksi kopiointia ja piratismia."
Kai: "Kyllä Itä-Suomessa levykauppa käy huonosti piraattien takia."
Vesa: "On käynyt niinkin, että keikalla on pyydetty nimmaria piraattilevyyn!"
Jorma: "Jos joku tulee vonkaamaan piraattilevyyn nimmaria niin...(näyttää käsillä miten CD-levy murretaan tuhannen päreiksi)."
Pullan loppui. On siis aika siirtyä studioon. Pitkä lämmittelybiisiputki alkaa swamp-boogiella ja jatkuu Fogertyn Green Riverillä, josta siirrytään Secret Loveen ja That Lucky Old Sun -kappaleisiin. J-P Virtasen Hammond kuulostaa käsittämättömän hienolta. Kääriäinen laulaa akustisen kitaransa säestyksellä Highwaymenia suomeksi. Bändi skulaa hienosti! Studion akustiikka on mainio, ja Pulliainen pikkaa mestarillisesti Lennon-Epiphonellaan.
Jätämme Agentsin viimeistelemään tulevaa levyään. Ennen leähtöämme Rytmin keskustelimme hetken Heikin ja J-P:n kanssa Highwayman- ja McArthur's Park -kappaleet tehneestä Jimmy Webbistä, rumpali Chick Webbistä (ei sukua) sekä Buddy DeFrancosta, jonka faneiksi kaikki tunnustauivat. Havaitsimme studion tarkkaamon CD-soittimen viereen kertyneen levynipun. Sieltä löytyi tällaisia aarteita: Mickey & Sylvia: Love is Strange, Laila Kinnunen: Kadonneet helmet, Elvis: Platinum -boxi, Tony Joe White: Warner Archives, Miles Davis: Birth of Cool, Lasse Mårtenson: 20 parasta, Elvis: Elvis, Pate Mustajärvi: Ukkometso, Myon: Ghost in Paradise, Elvis: Memphis Sessions. Näistäkö siis on ammennettu tulevan Agents-levyn materiaali?