Turun Sanomat, Ajassa 14.3.2001

Agentsin nostalgia kiilasi listakärkeen

Agents & Jorma Kääriäinen kiilasi albumillaan Agents Is... Here! suoraan albumilistan kärkeen. Agentsin nostalgia on muutenkin viime aikoina tehnyt selvää jälkeä. Yhtye nappasi helmikuussa suosituimman kotimaisen artistin Emma-patsaan.

Agentsin kitaristille Esa Pulliaiselle ja solistille Jorma "Lahden Elvis Presley" 2Kääriäiselle sekä tunkeutuminen listakärkeen että Emma-patsas ovat yllätyksiä, melkein mysteerejä.

- Emma tuli aavistamatta kuin hiekkamyrsky. Mä vielä ensin sekoitin sen Telvis-patsaaseen, että 'palkitaanko meidät parhaina näyttelijöinä. Ja jos palkitaan, niin miksi?', kitaramestari Pulliainen kertoo ihmetelleensä.

- Agentsin olisi voinut palkita myös viikon lintuna. Mutta ei se mitään - lisää Emmoja meille, ei me hanttiinkaan panna, Pulliainen vakuuttaa.

Uuden albumin menestys on sekin Kääriäisen ja Pulliaisen mielestä merkillistä.

- Tietysti on, ei meillä ole ollut lähellekään näin hyvää ensimmäisen viikon listasijoitusta. Ehkä tämä kielii siitä, että alalla on menossa hiljainen kausi, arvelee Jorma kääriäinen, joka nykyisin kunnioittaa muun muassa Nylon Beatin ja YUP:n myötä Suomi-rockissa yleistynyttä tapaa käyttää keikkamatkat Mauri Sariolan kirjojen ahmimiseen.

- Hiljattain ostin neljä Sariolan Susikoski-romaania. Luulin niistä riittävän iloa pitkiksi aikaa, mutta ne ovat niin loistavia, etä luin ne päivässä, Kääriäinen hehkuttaa.

Pulliainen näkee Agentsin riittävän pitkien levytystaukojen kasvattavan uusien julkaisujen myyntiä.

- Tarpeeksi kun panttaa, niin kauppa käy. Seuraavan tauon venytämme kymmeneen vuoteen, Pulliainen uhkaa.

Jorkka I ja Jorkka II

Uudella levyllä soivat perusarvot ja vanhat tutut Agents-elementit: Esa Pulliaisen sinivalkoinen kitara ja "Jorkka" Kääriäisen upea ääni. Muut agentit ovat 2Kai Pulliainen (basso), 2Heikki Sandrén (rummut) sekä ulkojäsenet 2Vesa Anttila (kitara) ja 2J-P. Virtanen (koskettimet).

Agents valmisti uudenkin levyn tutulla metodillaan. Se penkoi aikansa rock-historian romukoppaa ja katso: taas on kasassa albumi hienoista biiseistä.

Jo ikuisuuden Agentsin keikkasetissä roikkunut Shadows-instrumentaali Apache pääse lopultakin levylle ja Kirkan vanha hitti 1Kellon soiton kuulla saan on oivallinen veto. Esa Pulliaisen mielestä levyllä on erikoisasemassa kappale 1Tuuli ja erämaa .

- Biisi on Suomen ensimmäiseltä rock-levyltä, Rock Devilsin ep:ltä. Se on kunnianosoitus Jorma Kaleniukselle, joka kappaleen tuolloin lauloi. Kalenius oli Jorkka I, ja kun Kääriäinen hallitsee nykyisin, se on Jorkka II, Pulliainen toteaa.

Pojat tervaskantoina

Agents painaa edelleen sadan keikan vuositahdilla. Keväällä yhtyeeltä on luvassa kolmen jakson verran uutta materiaalia TV 2:n suosittuun 1Laulava sydän -sarjaan.

Nyt Laulavan sydämen teemana on Agents itse ja sen 20-vuotinen historia.

- Kutsumme ohjelmaan mahdollisimman nuoria vierailijoita. Nuoriakin artisteja on, joskaan heistä ei kovin moni ole pinnalla. Suomessa jyllää tervaskanto-ilmiö, jota Agentskin osaltaan edustaa, Pulliainen ja Kääriäinen naureskelevat.

Agentsin tervaskannoilla on ikää reippaasti yli 40 vuotta.

- Pari vuotta vielä, ja alamme olla valmiita lodjuun, Pulliainen valottaa Agentsin tulevaisuutta.

- Silti meille edelleen huudellaan keikoilla, että 'hei pojat!', tervaskannot kertovat huvittuneina.