22. Imatra Big Band Festival 2.7.-10.7.2004

AGENTS & JORMA KÄÄRIÄINEN

BB-Klubi sunnuntaina 4.7. klo 24

Agents on jo vuosikaudet ollut Suomen tanssilavojen ykkösbändi ja varma menestys myös festivaaleilla. Bändin musiikin iättömyys ja yhtyeen tyylillinen vetovoima ovat varmoja suosion takeita edelleen. Agentsilla on lisäksi varsin laaja kuulijakunta nuoremmista varttuneempiin: yhtye kolahtaa kaikenikäisiin muista musiikillisista mieltymyksistä riippumatta!

Agents perustettiin syksyllä 1979 Tuomari Nurmion ja Köyhien ystävät -yhtyeen lopettaessa yhteistyönsä. Köyhien ystävissä olivat soittaneet kitaristi Esa Pulliainen, basisti Hans Etholén ja rumpali Juha Takanen. Heidän lisäkseen uuteen bändiin liittyivät kosketinsoittaja Jukka Ollila ja Esan veli Kai Pulliainen. Kaista tehtiin bändiin uusi basisti ja Hans Etholén sai käteensä komppikitaran. Kun laulusolistiksi kiinnitettiin vielä Beat-Pete, Agents oli syntynyt.

Vuoden 1980 aikana ilmestyi bändin debyyttialbumi Agents. Agentsin musiikillinen tyyli perustui beat- ja rautalankasoundeihin, mikä poikkesi radikaalisti tuon ajan musiikin valtavirrasta. Agentsit olivat ”rautalankapuritaaneja”, jotka soittivat niin sanotusti ”kirjan mukaan”.

Syksyllä 1981 alkoi Agentsin ja Rauli "Badding" Somerjoen menestyksekäs yhteistyö. Agents säesti Somerjokea hänen uran loppukauden sellaisilla unohtumattomilla levyillä kuten Ikkunaprinsessa, Tähdet, tähdet ja Laivat. Tosin albumilla Laivat Agents esiintyi salanimellä Youngbeats. Rauli Somerjoki kokeili jo 1970-luvulla perinteisen tanssi- ja iskelmämusiikin sekä popin yhteen sulauttamista. Tätä niin kutsuttua fuusiomusiikkia Agents vei myöhemmässä tuotannossaan Somerjokea pidemmälle.

Agentsin toisena solistina 1980-luvun alkupuolella oli ähtäriläinen Pekka Tammilehto, joka on paremmin tunnettu taiteilijanimellään Topi Sorsakoski. Sorsakosken vakiinnuttaessa paikkansa Agentsin ykkössolistina yhtye saavutti kasvavaa suosiota ja pääsi jo suurempiin paikkoihin soittamaan. Varsinainen läpimurto tapahtui vuonna 1986 In beat -albumin julkaisun myötä. Vuonna 1987 julkaistu Besame mucho –albumi oli vielä edeltäjäänsäkin suurempi menestys, mutta seuraavana vuonna julkaistu Pop käänsi jo suosioon laskuun.

Vuonna 1989 julkaistiin Greatest hits ja seuraavana vuonna Half and Half –niminen levy. Sorsakosken ja Agentsin yhteistyö päättyi elokuussa 1992 Heinäveden Kermakosken lavalla. Samana vuonna julkaistiin vielä In Memoriam –levy. Agentsilla ja Sorsakoskella oli takanaan yli tuhat yhteistä keikkaa ja viisi yhteistä albumia. Kaikki levyt myivät kultaa ja neljä saavutti platinalevyn rajan. Levyjen kappaleet ovat vanhaa iskelmää, rockia, slaavilaista kaihoa 1950- ja 1960-luvuilta. Kappaleet on sovitettu uudelleen ja esitetty aidosti ehdottomalla tyylitajulla ja kaikella kunnioituksella menneisyyttä kohtaan.

Topi Sorsakosken ja Agentsin teiden erottua tapahtui Agents -yhtyeen kokoonpanossa muutoksia. Vanhoista jäsenistä jatkoivat Esa ja Kai Pulliainen. Yhtyeeseen liittyivät mukaan rumpali Heikki Sandrén ja kosketinsoittaja J. P. Virtanen, joka keikkailee yhtyeen kanssa vain satunnaisesti. Uudeksi laulusolistiksi kiinnitettiin Jorma Kääriäinen. Kääriäisen sametinpehmeä ääni ja teeskentelemätön tyyli toivat oman lisänsä uuteen Agents –soundiin.

Ensimmäinen ilmestynyt albumi kokoonpanolta Agents & Jorma Kääriäinen oli vuonna 1995 julkaistu Agents Forever. Vuonna 1996 ilmestyi pitkäsoitto Agents Is Back!, jolla perinteisten käännöskappaleiden lisäksi on Esalta ja Jormalta yksi oma biisi sekä kaksi kotimaista kappaletta uudelleen sovitettuina. Marraskuussa 1997 ilmestyi Agents Is More!. Tämä albumi toi Agents & Jorma Kääriäinen -kokoonpanolle heidän ensimmäisen yhteisen kultalevynsä keväällä 1998.

Kesällä 1998 Pieksämäellä Suomen Elvis Presley Fan Club nimesi Agents & Jorma Kääriäinen -yhtyeen kunniajäsenekseen. Perusteluina mm. kauan jatkunut Elvis-musiikin sekä muun hyvän tanssimusiikin eteenpäin vieminen niin levyillä kuin lavoilla. Lokakuussa 1998 ilmestyi kokoelma-albumi Agents Is Best!, jolle on koottu Agents & Jorma Kääriäinen -yhtyeen radio- ja keikkasuosikit.

Vuonna 1999 julkaistiin Laulava Sydän -tuplalevy, joka myi kultaa viikossa ja platinaa reilussa puolessa vuodessa. Vuoden 2001 alkupuolella Agents julkaisi levyn Agents Is Here!, joka kipusi albumilistan listaykköseksi. Loppuvuodesta ilmestyi jo toinen studiolevy Agents Is... Rock! Vol 1, joka oli hieno kunnianosoitus miehen ikään tulleelle rock’n’rollille. Levyllä mukana vierailevina artisteina ovat Marjo Leinonen sekä Elviksen taustabändiin kuuluneet Scotty Moore ja D. J. Fontana. Myös tämä levy nousi albumilistan listaykköseksi. Näin Agents teki suomalaista musiikkihistoriaa julkaisemalla saman vuoden aikana kaksi studiolevyä, jotka molemmat nousivat listaykkösiksi!

Emma-gaalassa Agents & Jorma Kääriäinen kävivät pokkaamassa Emma-patsaan Vuoden 2001 Iskelmäalbumista. Yhtye oli ehdolla myös sarjoissa Vuoden Yhtye ja Vuoden Albumi. Esa Pulliainen sai v. 2003 valtiovallan myöntämän säveltaiteen valtionpalkinnon. Agents is Tonight-levy on myynyt jo yli kultalevyn rajan. Viime vuonna ilmestyi myös Agents Forever –kirja. Ja nyt lisäksi Jorma Kääriäinen on ehdolla Iskelmä-Finlandia palkinnon saajaksi 2004.

Äskettäin on ilmestynyt Agentsien ja Jussi & The Boysien julkaisema yhteislevytys "Pop Show" bändien juhlavuosien kunniaksi. Levy sisältää 14 kappaletta, jolla Agents esittää Boysin 60-luvun aarteistoa ja Boys taas Agentsien 80-luvun kappaleita. Levy sisältää sekä studio- että livemateriaalia. Bändit esittävät toistensa suosikkikappaleita ja välillä laulusolistit vaihtavat bändiä. Näin tapahtunee myös Imatran live-keikalla.

Agents & Jorma Kääriäinen:

Esa Pulliainen – kitara
Kai Pulliainen – basso
Heikki Sandrén – rummut
Jorma Kääriäinen – laulu