Soundi, 2003

THE AGENTS
In The Beginning - Johanna Years 1979-1984
Love Kustannus


Agents-levytyksistä ja Pulliaisen nauhastosta seuloutunut kokoelma on hieno julkaisu, josta paljastuu ensimmäisten viiden vuoden huikea kehityskaari. Ykköslevy on hellyttävä kooste "viattomuuden vuosilta," jolloin rock'n'rollin ja rautalangan soitannan jalostusasteet vasta alkoivat valjeta. Kappaleet oli valittu hiukan liian tutuista standardeista, laulajat eivät briljeeraa ääntämyksellään eikä studiosoundi palvele Pulliaisen Stratocasterin ja Agents-kompin etevimpiä finessejä. Silti joukosta nousevat huimaan kiitoon Jätkän twistin ja 7enderin kaltaiset omat svengimuunnelmat upeine sooloineen. Moni myöhemmin Baddingin, Sorsakosken tai Kääriäisen kanssa levytetty iskelmä saa myös varhaisen kehitelmänsä.

Oma lukunsa ovat Peitsamon "kadonneet nauhat," joilla Karin verrattomat, luonteenomaiset mies ja kitara -demot on langetettu kiitollisesti Agentsien taustoitettaviksi. Kakkoslevyllä Badding-treeninauhat ovat huimaa kuultavaa, koska otos sisältää niin folkballadin, kantrirockin, underground-helmen (Edistyksen voima) kuin perusiskelmänkin. Eki-sedän originellisti "tulkitsemat" singlebiisit (Tiikerihai ja Kuningaskobra) ovat toki mukana, mutta niiden vitsikkyys kuluu nopeasti.

Ennen Sorsakosken pysyvämpää astumista kehiin Agents syventää ja kirkastaa instrumentaalisointiaan biisi biisiltä kaikusointujen ihmemaailmassa. Käsin poimitut helmet alkavat kimallella ja timanttisen kitaroinnin karaatitiluku kasvaa niin live-esityksissä kuin aiemmin hyllytetyillä raidoillakin. Komeasti ja informatiivisesti toimitetut kannet kruunaavat erinomaisen Agents-koosteen.
ASKO ALANEN