Rautalankaa levyttäneen Esa Pulliaisen levylautasella on pyörinyt viime aikoina myös Black Keysin tuotokset. Kuva: Päivi Tuovinen

Rautalankamusiikki on ollut epämuodikasta niin kauan kuin Esa Pulliainen on sitä esittänyt, ja kauemminkin.

– Joskus vuosien 1979–80 aikaan jengi jostain Jyväskylästä piti meitä hesalaisia juntteina, kun me soitettiin rautalankaa, Pulliainen nauraa.

Tämä ei ole miestä kuitenkaan haitannut. Tyylistään tinkimätön kitaristi laskee, että ensi kesänä tulee täyteen 40 vuotta tien päällä. Alkuvuodet menivät roudarin hommissa, mutta kuviot muuttuivat ja ammattilaisura alkoi 1979, kun Pulliainen pääsi Tuomari Nurmion Köyhien ystävät -bändiin.

Tässä iässä jengi alkaa yleensä golfaamaan tai purjehtimaan.”
Lyhytikäiseksi jäänyttä bändiä seurasi Agentsin perustaminen ja nopea kansansuosio.

Soololevyn tekemistä mies on kuitenkin pantannut pitkään. Sopiva hetki tuli vastaan nyt, kun The Soundsin "Emman" levytyksestä tuli kuluneeksi 50 vuotta.

– Siitä oikeastaan lasketaan alkaneeksi suomalaisen rautalankamusiikin synty. Rautalanka on mulle tosi läheistä kamaa, mutta sitä ei voi oikein Agentsin kanssa tehdä.

Juhannuksen alla ilmestynyt soololevy pitää sisällään biisejä, jotka ovat seuranneet Pulliaista läpi elämän.

– Yksi tällainen on "Theme from Leningrad". Joitain näistä me tehtiin jo 80-luvulla Topi Sorsakosken kanssa, ja nyt ne saavat ikään kuin uuden elämän, kun Topia ei enää ole.

Pulliainen tunnustaa olleensa aina musiikki- ja työfriikki: 1980-luvulla Sorsakosken tai Baddingin pitäessä vapaata Pulliainen hakeutui usein vetämään humppakeikkaa laivoille tai hiihtokeskuksiin, kun piti vain päästä soittamaan. Nykyisinkin vapaa-ajan täyttää pitkälti musiikki.

– Tässä iässä jengi alkaa yleensä golfaamaan tai purjehtimaan, mutta mulla on pysynyt päällä tällainen Racing with the Devil -meininki.

Esa Pulliainen on paljasjalkainen stadilainen: lapsuudenkoti sijaitsi keskellä Helsinkiä, Kampin Malminkadulla. Jo pikkupoikana perhe muutti Vantaalle, kun isä hankki tontin Askistosta.

– Askistossa oli silloin kolme lehmätilaa, se oli ihan maaseutua.

Siellä kului nuoruusvuodet, kunnes aikuisiässä piti päästä taas Helsinkiin.

– Vuosikausia mulla oli kriteerinä, että kämppä pitää olla kävelyetäisyydellä Tavastia-klubista ja pitkään niin olikin.

41-vuotiaana Pulliainen avioitui Maritansa kanssa ja muutti takaisin Vantaalle.

Nykyinen koti on Kaivokselassa ja perheeseen kuuluu vaimon lisäksi pian 13 vuotta täyttävä tytär. Kesänsä perhe viettää pääosin kesäpaikalla ”keskellä metsää” Lavialla, Pohjois-Satakunnassa.Tuore sooloartisti:

Agents-yhtyeen kitaristina tunnettu Esa Pulliainen, 56, julkaisi 20.6. ensimmäisen soololevynsä C-Combo-kokoonpanon kanssa.
Nimi juontaa juurensa keikkatarjouksiin, joita Pulliainen on Agentsin myötä saanut mitä erilaisimpiin tilaisuuksiin syntymäpäivistä pankkien avajaisiin.
Näitä cocktail-tilaisuuksia varten mies perusti Cocktail-Combon, jossa soittavat myös hänen veljensä Kai Pulliainen (basso) sekä Toni Liimatta (rummut). Sittemmin nimi lyhennettiin C-Comboksi.