Katso, 20/2003 Kirjoittaja: LY

Jorma Kääriäinen, Santtu Luoto ja Esa Pulliainen ovat miehet Agents-kirjan takana. Pikkuneiti Brita Pulliainen ei yhtyeen musiikista piittaa. – Peppi Pitkätossu on hänen makuunsa, isä-Esa kertoo. Agents-yhtye on viime aikoina saanut roppakaupalla virallista tunnustusta.

Maaliskuussa yhtyeen johtajalle ja kitaristille Esa Pulliaiselle myönnettiin säveltaiteen valtionpalkinto, arvoltaan 13 000 euroa ja nyt yhtyeestä on tuottaja Santtu Luoto kirjoittanut kirjan Agents forever (Ajatus Kirjat). Eikö bändin rock-uskottavuus ole moisen suitsutuksen jälkeen pian koetuksella?

– Ei ole, kyllä kaikkeen pitää sopeutua. Tähänkin, Esa Pulliainen hymyilee viitaten ympärillään pyörivään mediahässäkkään.

Kirjan työstämisprosessi oli kaikkea muuta kuin vaivaloinen.

– Sehän tehtiin vähän niin kuin frendipohjalta, kultakurkku Jorma Kääriäinen kertoo. Topi Sorsakoskea ei kirjaa varten ole haastateltu.

– Minulla oli jo olemassa aika hyvä Sorsakoski-arkisto, joten käytin sitä hyväkseni, Luoto kertoo.

Henkilökuvien lisäksi Luoto haluaa kirjassaan tuoda esiin 80-luvulla tapahtuneen tanssilavakulttuurin muutoksen, joka oli pitkälti Agentsin aikaan saamaa.

– Tämän yhtyeen suosion myötä tanssilavat nousivat uuteen kukoistukseen. Lisäksi kitara on palannut tanssiorkesterien valikoimaan, kiitos Agentsin.