Iltalehti, 25.10.2001

Elviksen bändin veteraanit mukana

Agentsilta kunnianosoitus rock'n'rollille

Suomen kansan todellinen suursuosikki, Agents & Jorma Kääriäinen on aina ollut tunnettu kiivaasta työtahdistaan.

Tahti yltyi välillä niin kiireiseksi, että yhtye ei ennättänyt kolmeen ja puoleen vuoteen tekemään uutta studioalbumia. Tämä vuosi tuo kuitenkin tullessaan jo toisen Agents-albumin.

- Agents is...Rock! vol.1 syntyi puolivahingossa. Huomattiin vain yhtäkkiä, että tuli tehtyä se, mistä oli pitkään joristu; levyllinen 50-luvun tyylistä rokkia, kertoo Agents-kitaristi Esa Pulliainen.

- Ajoituksessa mietittiin vähän sitä, että tänä vuonna voisi viettää rockin 50-vuotissyntymäpäivää. Tavallaan Agents is...Rock! vol 1 on kunnianosoitus sille, Pulliainen lisää.

Rockin tarkkaa syntymäpäivää on tietenkin mahdoton määrittää, mutta Agentsinkin levyllä spiikkaavan, vanhaan rockiin erikoistuneen radiotoimittaja K.W. Blomqvistin mukaan vuodenvaihde 1951 - 1952 oli monella tapaa merkittävä. Muun muassa Little Richard ja Bill Haley julkistivat noihin aikoihin ensilevytyksensä.

Agents is ...Rockin biisivalikoima sisältääkin alan peruskamaa aina Hound Dogista, Blue Suede Shoesin kautta Great Balls Of Fireen. Laulukielenäkin on se rockin virallinen eli englanti.

- Mitä noita Tutti frutteja ja C'mon babyja aikuiselle yleisölle kääntämään; se olisi heidän aliarvioimistaan, tuhahtaa Pulliainen.

- Toisaalta meidän keikoillammekin käy paljon nuoria, 15-20 -vuotiaita, jotka eivät ole aikaisemmin kuulletkaan vanhaa rokkia. Nyt siihen voi tutustua aivan uusi sukupolvi, perustelee Pulliainen peruskaavassa pitäytymistä.

TV-tähteys toistaiseksi ohi

Oppi-isätkin ovat alan kermaa, sillä Agentsien lisäksi levyllä esiintyvät kolmella biisillä Elviksen taustabändiin kuuluneet kitaristi Scotty Moore ja rumpali DJ Fontana. Nuo äänitykset ovat peräisin jo Laulava sydän -ohjelman taannoisista nauhoituksista.

- Sen ohjelman kanssa on kyllä sellainen fiilis, että se taisi tulla tiensä päähän. Lärvi alkoi kulua ruudussa liikaa, huomauttaa Pulliainen.

Sen sijaan mahdollista on, että vanhaa rockia kuullaan Agentsilta jatkossa lisääkin. Levyn nimeen ei ole aivan sattumalta lisätty vol. 1... Eikä ole täysin mahdotonta, että Elvis-miehetkin vielä joskus ilmaantuisivat samaan studioon.

- On erittäin hienoa saada lähettää heille jouluna Agents in...Rock! vinyyli-albumina, hehkuttaa Jorma Kääriäinen.

- Suomi on Saksan ja Englannin ohella yksi niitä harvoja maita, jossa vielä osataan arvostaa rock'n roll-kulttuuria. Amerikassa kaikki on kai sitten jo niin suurta, ettei siellä enää tunneta omaa historiaa, Kääriäinen miettii.

Niinpä ei kai ole mikään ihme, että Agents lähtee joulun alla viemään rockin ilosanomaa viikoksi Kanadaan. Keikkalista pitää sisällään mm. esiintymisen jääkiekon Hall of Famessa Torontossa.

JOOSE BERGLUND