Esa Pulliainen

Lapsuus- ja nuoruusvuodet    Tuomari Nurmio ja Köyhien Ystävät
Rauli "Badding" Somerjoki    Topi Sorsakoski & Agents  
Agents & Vesa Haaja Muu toiminta

Agents & Jorma Kääriäinen

Hiljaiset vuodet - uusi Agents
Syksyllä 1992 Topi Sorsakosken lähdettyä omille teilleen Agents vietti lähes kolme hiljaista vuotta. Tänä aikana yhtyeen kokoonpano muuttui: Esa ja Kai Pulliainen jatkoivat, uudeksi rumpaliksi tuli Heikki Sandrén. Kosketinsoittimiin Esa halusi J-P (Jukka-Pekka) Virtasen, joka oli alkuvaiheessa mukana keikoilla, mutta myöhemmin osallistui pääasiallisesti vain yhtyeen levytyksiin aina elokuuhun 2008 asti. Toiseksi kitaristiksi pestattiin studiomuusikko, musiikin tuottaja Vesa Anttila. Esiintymislavoja kiertävä Agents-kokoonpano Esa ja Kai Pulliainen, Heikki Sandrén ja uudeksi laulusolistiksi kiinnitetty Jorma Kääriäinen joutui yhtyeen maineikkaasta nimestä huolimatta aloittamaan lähes kaiken alusta. Syynä yhtyeen taka-askeliin on pidetty pitkään kestänyttä hiljaiseloa, jonka aikana yhtyettä ja uutta ohjelmistoa ajettiin sisään.

Agents & Jorma Kääriäinen, Somerniemi, Ämyrin lava 5.8.1995
Agents & Jorma Kääriäinen, Somerniemi, Ämyrin lava
5.8.1995

Ensimmäinen albumi
Uuden Agents-kokoonpanon ensimmäinen albumi, vuonna 1995 julkaistu, ”Agents Forever” ei ilmestyessään myynyt lähellekään 10 000, vaikka levy-yhtiö EMI niin odotti. Tärkeimpänä syynä tähän Esa Pulliainen näkee ”hampurilaiskulttuurin”, jossa pitää olla esillä joka iltapäivä tv:ssä tai lehdissä, jotta pysyisi ihmisten mielissä. Suurelle osalle Agents-yleisöstä yhtyeen uusi laulusolisti Jorma Kääriäinen oli entuudestaan tuntematon. Ammattipiireissä hänet tunnettiin pitkän linjan muusikkona, joka 1970-luvun lopulla lauloi ja julkaisi levyjä taiteilijanimellä Freddie Falcon. Soolouran, 1978-1980, jälkeen Jorma Kääriäinen alkoi esiintyä omalla nimellään monenlaisten taustayhtyeiden solistina pääasiassa ravintoloissa ja laivoilla.

Pianisti Mika Siekkisen johtama yhtye, johon Jorma Kääriäinen liittyi 1980-luvun alkuvuosina.
Pianisti Mika Siekkisen johtama yhtye, johon Jorma 
Kääriäinen (kuvassa toinen oikealta)  liittyi 1980-luvun
alkuvuosina.

Jorma Kääriäinen Agentseihin
Syyskesällä 1992 Pekka Helin Ski Band oli keikalla Aliupseerikerholla eli Aliksella Suomenlinnassa. Illan teema oli Elvis. Pekka otti Jorma Kääriäiseen yhteyttä ja kysyi tulisiko hän vetämään setin tai kaksi. Kokoonpanossa soittivat: Pekka Helin (basso), Pekka Kuorikoski (koskettimet), Anssi Nykänen (rummut) ja Esa Pulliainen (kitara). Harjoitukset pidettiin Helsingissä Kallion nuorisotalolla eli entisessä ruumishuoneessa. Jorma oli valmistautunut treeneihin tuomalla mukanaan nipun nuotteja, mihin Esa tokaisi: "Pannaanpa nämä kärpäsenpaskat pois ja aletaan soittaa." Kokoonpano kävi vielä toisenkin kerran esiintymässä Aliksella. Silloin Esa oli pyytänyt mukaan myös tuottaja-aisaparinsa kitaristi Vesa Anttilan. Lauttamatkalla Helsingin Eteläsatamaan Esa nykäisi Jorman vähän syrjemmälle kysyäkseen voisiko hän tulla käymään Esan luona. Kotonaan Esa kertoi, että Agents-yhtyeessä tulee tapahtumaan muutoksia. Topi Sorsakoski ryhtyy rakentamaan omaa solistiuraa, Agents vetää vähän henkeä, mutta jatkaa jonkin ajan kuluttua keikkailua. Esa kysyi tulisiko Jorma mukaan porukoihin. Jorman vastattua myöntävästi, sovittiin, että pidetään näista asioista toistaiseksi turvat tukossa ja odotellaan tulevaan syksyyn.

Ski Band. Vas. Hillel Tokazier, Pekka Helin, Esa Pulliainen, ja Heikki Sandrén.
Ski Band. Vas. Hillel Tokazier, Pekka Helin, Esa Pulliainen,
ja Heikki Sandrén.

Telakalla
Syksyllä Agents-kuvioissa ei kuitenkaan tapahtunut mitään konkreettista. Yhtye oli ”telakalla”, haki muotoaan ja antoi uuden tulemisensa odottaa. Odotellessa Helin, Kuorikoski, Sandrén, Pulliainen ja Kääriäinen kävivät tekemässä muutamia keikkoja Pekka Helin Ski Bandina. Keikat olivat pääosin Lapin hiihtokeskuksissa, yksityisiä firmakeikkoja ja monenlaisia ravintolaesiintymisiä.

Studiotaltiointeja
Ensimmäisiä Agents ja Jorma Kääriäinen-studiotaltiointeja äänitettiin joulukuussa 1993, eli runsas vuosi sen jälkeen, kun Esa ja Jorma olivat tehneet alustavan yhteistyösopimuksen. Mutta kaikkiaan lähes kolme vuotta kului ennen kuin Agents ja Jorma Kääriäinen debyyttialbumi ”Agents Forever” julkaistiin vuonna 1995. Monet asiat viivyttivät levyn julkaisua. Yksi niistä oli, kun Jorma joutui tekemään tekstikäännöksiä levytettäviin kappaleisiin. Jorma kirjoitti Foreverille laulut: ”Antaudun”, ”Ilta”, ”Mies yksin on”, ”Pikku Mona”, ”Yksinäinen kaupunki”, ”Tähti kaukainen” ja ”Muukalainen”.

Läpimurto
Marraskuussa 1997 ilmestyneen "Agents is more!" -albumin julkaisun jälkeen tapahtui Agents ja Jorma Kääriäinen-yhtyeen läpimurto. Levy myi kultaa huhtikuussa 1998. Samaan aikaan  Agentsin isännöimä, kolme vuotta kestänyt TV2:n tuottama ”Laulava Sydän” -musiikkiohjelmasarja vauhditti yhtyeen suosiota voimakkaasti: yleisö vyöryi tanssipaikoille ja levymyynti nousi huippulukuihin. Enää eivät Esa ja Jorma voineet istuskella rauhassa tanssipaikkojen kahvioissa. Selkään taputtelijoita ja housunlahkeesta vetelijöitä oli niin paljon, että kahvit meinasivat mennä "väärään kurkkuun". Agents oli tiuhaan tienpäällä ja katkoviiva tuli jälleen enemmän kuin tutuksi.

Ulkomaille
2000-luvun alkupuolella Agents & Jorma Kääriäinen teki keikkoja myös ulkomailla ja yhden ainoan kerran jopa Tallinnan-laivalla. 8.01.2000 bändi esiintyi "Presse- und Funk-Ball" -nimisessä lehdistö- / tanssitilaisuudessa Berliinissä Saksassa. Tilaisuuden teemana oli Suomi Euroopassa - Helsinki Berliinissä. Berliinin journalistiliiton arvovaltaiseen vuosittaiseen tapahtumaan, jolla on jo yli satavuotinen perinne, osallistui yli 3500 politiikan, talouselämän ja viihdemaailman vaikuttajaa.
6.11.2001 alkoi Agentsien kahdeksan päivää kestänyt Kanadan-kiertue. Agentseilla oli Paula Koivuniemen kanssa kaksi konserttia ja kaksi klubikeikkaa Torontossa ja Sadburyssa.
5.- 6.12.2002 Agents & Jorma Kääriäinen keikkaili Bosnia-Herzegovinassa Sarajevossa ja Tuzlassa.
Katso kuvat ja lue juttu.

Agents Is Pause!
Lokakuussa 2006 Agents päätti jäädä keikkatauolle, jonka pituutta ei ole ennalta määritelty. Yli 400 000:n myydyn Agents ja Jorma Kääriäinen -äänitteen ja yli 1052:n keikan jälkeen Esa päätti laittaa bändin huilimaan. Välillä pitää pysähtyä, että pääsis eteenpäin. Agents Is Pause”, ilmoitti Esa. Lue tiedote

Jorma Kääriäinen: "Esa on Agents"

Lue lisää Agents-osiosta

Kuvia

Agents & Vesa Haaja

Sivun alkuun