Maanantai 1.7.2002

Suomen suosituimpiin yhtyeisiin kuuluva Agents solistinaan Jorma Kääriäinen saivat folk-yleisön lämpenemään Haapavesi Folkien avausiltana.

Kyllä ne on ihania!

Agents hurmasi folkeilla

Pirkko Salonpää

Tunnelma ja ihmismassa lavan etureunalla alkaa tiivistyä hetkeä ennen konsertin alkamista. Eturivin neidit lisäävät huulipunaa ja rouvat miettivät pitäisikö lisätä. Enää ei ehdi, Agents saapuu lavalle: Jorma Kääriäinen, Pulliaisen veljekset Esa ja Kai sekä rumpali Heikki Sandrén. Salamavalot räpsyvät ja ensimmäisenä rävähtää soimaan Apache. Massa kaikenikäisiä kuulijoita notkuu musiikin tahdissa.

Liisa Hämäläinen Oulaisista on hankkinut liput konserttiin jo talvella. Liisa on yksi Agentsien uskollisista faneista, jotka kiertävät bändin keikoilla ympäri maakuntaa.

- Juhannuksena olin Lapualla, nyt täällä ja lauantaina Nurmeksessa. Kesällä kierrän keikoilla aika paljon, talvellakin kerran, pari kuussa. En lähde kuitenkaan yleensä kauemmas kuin parinsadan kilometrin säteelle, Liisa kertoo ja toteaa, että hänen sulhasellaan on sama harrastus.

Mikä siinä sitten kiehtoo? Missä on suosion salaisuus?

- Jorman äänessä ja lavaesiintymisessä. Tykkään kyllä koko bändistä ja Esa Pulliainen on Suomen paras kitaristi, Liisa kiteyttää valmiiksi mietityn mielipiteensä.

 

Muistoilla
noilla...

Ilta viilenee ja hengitys alkaa huurustua. Se ei menoa haittaa, viilennys on ihan tarpeenkin Kääriäisen karisman edessä.

- En antaa muuta voi, laulaa Jorma ja katsoo yhtä uskollisista faneistaan silmiin hymyillen. Neito punastuu ja ilta on viimeistään nyt täydellinen. Setti jatkuu, seuraavana on tuttu iskelmä Kauan.

- Muistoilla noilla, jotka kanssas sain mä elän eteenpäin, kauan… vakuuttaa Kääriäinen. Ei tästä voi olla eri mieltä. Porukka jammaa lavan edessä toiset enemmän, toiset vähemmän linssit sumussa. Ryhmä uutta naisväkeä alkaa tungeksia lähemmäs lavaa nähdäkseen pojat läheltä.

- Agents on yksinkertaisesti Suomen paras, toteaa Liisa kappaleiden välissä. Hän ojentaa konsertin loppupuolella Kääriäiselle nimipäiväkortin. Jorma ottaa kortin, halaa faniaan ja antaa pienen suukon poskelle.

Toinen uskollinen fani saa pyyhkiä hien Jorman rintakarvoista pitsireunaiseen nenäliinaan. Hän kertoo kantaneensa nenäliinaa mukanaan keikoilla kaksi vuotta tuota nimenomaista tarkoitusta varten. Nyt toive sai täyttymyksen ja nenäliinaa ei pestä ikinä.

 

Kaikki
tehdään aidosti

Keikan jälkeen takahuoneessa Kääriäinen hehkuu tyytyväisyyttä, keikka meni hyvin. Mutta mikä onkaan solistin mielestä bändin suosion salaisuus?

- Sen kun tietäis ei tarttis muuta tehdä kuin levittää sanaa. Kai se on Esan ja Kaitsun hyppysissä, Heikin rummuissa ja mun äänessä. Kokonaisuus tulee näistä ja kaikki tehdään aidosti, Kääriäinen pohtii. Hän toteaa, että suosio on artistille tarpeellista.

- Olisi rasittavaa, jos sitä ei olisi, se kuuluu tähän ammattiin. Jokainen esiintyjä tavoittelee suosiota ja työ on rankkaa jos joutuu puurtamaan ilman sitä, oli porukka miten hyvä tahansa. Tiedusteluun lentääkö lavalle pikkuhousuja, bändin keulakuva vastaa nauraen:

- En kommentoi, olen Kääriäinen.

Jorma Kääriäinen kertoo, että Agents tekee satakunta keikkaa vuodessa tasaisesti ympäri vuoden.

- Jokainen keikka on erilainen, tehdään tanssilavakeikkoja, konsertteja, ja ihan megajuttujakin, se tekee työstä mielekästä. Jokaisella kerralla yritämme tehdä keikan mahdollisimman hyvin. Ihan sama missä ollaan, musiikki on kommunikointia ihmiseltä toiselle, hän filosofoi.

Kesän aktiivisen keikkailun jälkeen Agents pitää hieman lomaa. Tulevaisuuden suunnitelmista Kääriäinen tuumaa:

- Samaa tehdään kuin tähänkin asti. Uusi levy on odotettavissa sitten joskus kun se valmistuu, kun entiset on myyty loppuun, hän naurahtaa.